Номинирането на кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна

...
Номинирането на кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна
Коментари Харесай

От скандали с матурите и приема след 7. клас, през Playboy до щаба на проф. Герджиков: кой е Владимир Атанасов |

Номинирането на кандидат-президентската двойка проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева тази неделя концентрира вниманието към двете персони и породи мнения за възможната им партийна поддръжка. Неделното събитие в зала 6 на НДК протече безпрепятствено, умерено, за някои даже малко скучно, и в сянката на двамата му основни герои останаха хората към тях.

Кариерата на един от тях обаче се отличава с невероятен нюанс и заслужава припомняне. Той е някогашен министър на образованието, чийто зам.-министър е проф. Анастас Герджиков. Мандатът му - предварително завършен от тогавашния министър председател Симеон Сакскобургготски - е придружен от серия кавги и екстравагантни решения. Като това да даде изявление за Playboy, чрез което да похвали началника си, че владее чудесно български език.



Кой е Владимир Атанасов

На сцената до трибуната в залата, зад дълга маса в неделя бяха седнали най-, най-приближените до двойката, номинирана за президент и вицепрезидент. Избраните персонално от проф. Герджиков бяха проф. Николай Овчаров, ръководителят на Инициативния комитет Радомир Чолаков - правист и някогашен народен представител от ГЕРБ, проф. Амелия Личева и проф. Владимир Атанасов от Софийския университет.

Филологът, преподавател по литература и учител в СУ Атанасов става министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с идването на власт на обединението сред Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и " Новото време " през лятото на 2001 година

Най-шумните кавги в мандата му са свързани с развилия се до сага въпрос ще има ли матури за випуск`2003 и с огромно извършване на покупки на оценки за банкет след VII клас в гимназиите.

Матурите

Атанасов прави несполучлив опит да вкара наложителни матури през 2003 година

След , заведено по тъжба на Николина Георгиева - майка на абитуриентка, . Решението на петчленния състав на Върховен административен съд за матурите е от 18 ноември 2002 година.

Изненадващо обаче пред медиите излиза тогавашният заместител на Атанасов .

Така измежду последната си образователна година зрелостниците не знаят да се готвят ли за матури, да не се ли готвят, а е краят на ноември.

В МОН не дават тип да се тревожат от това, че даже не са обезпечили на учениците правото да стартират освен стадия, а и образователната си година, знаейки по какъв начин ще завършат. Напротив. Те внасят във Върховния административен съд молба с искане за пояснение по отношение на точния смисъл на диспозитива на решението от 11 ноември. И по този начин сагата отива още по-напред във времето.

Съдът изрично отхвърля. Но към този момент са минали още два месеца.

На 21 януари Върховен административен съд афишира, че оставя без почитание молбата на МОН с претекста, че молбата преповтаря в детайли развитите възражения на МОН по отношение на допустимостта на жалбата на Георгиева. Съдът коментира, че с цел да е позволена, е трябвало да съществува неразбираемо решение, което да постанова авторитетното му пояснение от постановилия го съд. Такова няма.

" Недопустимо е в произвеждане по чл.194 от Граждански процесуален кодекс да се цели смяна в правните заключения и в претекстовете на влезнало в действие правосъдно решение - отбелязва съдът. - Върховният административен съд, петчленен състав в Решение № 10271/ 18.11.2002 година в детайли е разгледал възраженията на страните по разногласието и е изразил ясно волята си по въпросите, повдигнати наново с молбата за пояснение на правосъдния акт. "

Основата на настойчивостта за въвеждане на наложителни матури по това време евентуално се корени в план, направен от екип с присъединяване на Атанасов. Той е финансиран от Световната банка със заем от 15 млн. $ и още 4 млн. държавно финансиране и планува наложително въвеждане на матурите след 4-годишна гимназиална степен. При учениците с подготвителни години, т.е. тези от езиковите гимназии, годините обаче са три. Така е основана неравнопоставеност и се нарушава законът. Това е повода за делото и анулацията на матурите.

. Атанасов е оневинен и на собствен ред осъди страната. През това време към този момент има зад тила си освен министерски, само че и посланически мандат - в Словения.

Гимназиите

През лятото на същата 2003 г. избухва скандал с приема в гимназиите.

Подозрения, че нещо не е наред се зараждат още при тегленето на тематиката в МОН за изпита по литература (по това време още не са въведени тестове). На практика какво се пада остава прикрито от публицистите. Момиче, посочено от служителка в МОН, отваря единия плик. Казват, че се е паднал плодородният Йовков. Не демонстрират напечатаното име на създател и тематика за съчинението пред репортерите и камерите. От МОН отхвърлят да отворят останалите пликове, с което да потвърдят, че авансово са били готови разнообразни тематики върху разнообразни създатели.

Това изостря бдителността на репортерите.

Работите се ревизират. Оповестява се рекорден брой шестици в София - 280. Предишни години те се броят на пръсти.

Нещо не е наред.

На 3 юли излиза информация, че и дъщерята на министъра е измежду отличниците. Тя има цялостно шест и по литература, и по математика.



Ден по-късно абсурдът избухва с цялостна мощ.

" 1000 лв. е коствала шестицата на изпита по литература за езиковите гимназии " - написа в. " Новинар " на 4 юли и разкрива, че оценките по литература са били подменяни всеобщо в София. Описва по какъв начин хора са влизали в учебното заведение, където проверители четат и правят оценка работите, как са се късали остарели протоколи и са се писали нови, с нови оценки.

Иска разсекретяване на работите на момичето, с цел да види обществото по какъв начин се работи за отличен. Баща й отхвърля. 





Журналистите упорстват за инспекция. Министърът на образованието дава обещание такава.

Министерството се ревизира и се афишира за чисто.

Но е оповестен и материал за скица за " вход " в най-желаните учебни заведения.



Впоследствие се оказва, че експертка от МОН, която е знаела тематиката и която участва на тегленето й, е давала частни уроци по литература. Става въпрос за индивида, управлявал провеждането на изпита. От МОН не дават отговор на поставените в тази връзка журналистически въпроси.

На 17 юли 2003 година министър-председателят Симеон Сакскобургготски уволнява министъра на образованието Владимир Атанасов - почнал министерския си мандат с преди малко извоюван конкурс за доцент, който през днешния ден застава един до друг с кандидат-президента Анастас Герджиков към този момент като професор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР