Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заедно с представители

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заедно с представители
Коментари Харесай

В търсене на подкрепа: Мария Габриел се срещна с партиите в НС, ПП-ДБ не отидоха

Номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, дружно с представители на обединението през целия ден водиха диалози с представители на партиите в Народното събрание, в търсене на поддръжка за сформиране на кабинет. Преговорите бяха с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Първата среща с ПП-ДБ не се състоя поради ангажимент в Прага на Кирил Петков и Асен Василев.

Ключовата дума на днешните срещи ще бъде разговор сред парламентарните групи, сподели рано тази заран Мария Габриел пред ПГ на ГЕРБ Съюз на демократичните сили.

" На първо място проект за излаз от политическата рецесия и работещо държавно управление, нормализация на работата на институциите. Второ, стабилизиране на обществените финанси и приемане на бюджета. Трето, правосъдна промяна, приемане на главните закони, механизъм за следствие на основния прокурор. Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождението на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт ", съобщи Мария Габриел, номинирана за министър председател от ГЕРБ-СДС.



Днес обаче разговор с втората по величина коалиция ПП-ДБ не се организира. Поканата за среща беше в 10:00 часа, само че през вчерашния ден следобяд с мейл до медиите от ПП-ДБ оповестиха, че заради отсъствието от страната на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев срещата се реалокира за късния следобяд в петък.

След това обаче от ГЕРБ още веднъж с мейл до медиите оповестиха, че задоволително водачи от страна на обединението ПП-ДБ са в България като показаха учен Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и по тази причина те виждат проблем срещата да се организира и ще чакат представителите на обединението в 10:00 часа в зала " Запад ". Следващите срещи с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се организираха по график.



Точно в 10:00 часа ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и нейни сътрудници от групата влязоха в зала " Запад " без измежду тях да бъде обаче Мария Габриел. Представителите на ПП-ДБ не се явиха, а по-рано в ефира на Българска национална телевизия акад. Николай Денков изясни за какво:

" Нашата интерпретация е, че за тях тази среща е проформа, в случай че желаят същинска среща на водачите, би трябвало всички да сме тук, по този начин както ние сме предложили. Нека да дам интерпретация, че в случай че отидем без Асен Василев и Кирил Петков, ще стартират въпроси, но тях за какво ги няма, каква е повода. Така, че дано да бъдем наясно, една такава среща е задоволително сериозна, с цел да желаеме да бъдат всички съществени лица на нашата коалиция ".



" Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на обединението, която от има по какъв начин се трансформира в няма пък е демонстрирано пред вас. Благодаря за вниманието ", сподели Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Пред Движение за права и свободи Мария Габриел още веднъж в детайли очерта 10-те съществени целта за ръководство на страната и акцентира на трите ААА - упоритост, престиж, ангажимент и на нуждата от сформиране на постоянно и отговорно държавно управление. От думите на Йордан Цонев както в залата, по този начин и след това пред медиите пък стана ясно, че партията му поддържа номинацията на Габриел, а в доста от оповестените от нея цели, включително правосъдната промяна и промяната на основния прокурор, разпознава от дълго време визирани цели на Движение за права и свободи.



" Даже казахме на госпожа Габриел, че ние в Движение за права и свободи считаме, че на България ѝ отива да има жена министър-председател на постоянен кабинет в сложни времена, тъй като ние в Движение за права и свободи, когато имаме да се свършват сложни задания, се обръщаме към дамите. Чухме целите, мога да ви кажа, че част от тези цели като зелената стопанска система, като високите технологии, като правосъдната промяна, са цели в нашата стратегия от 2017 година ", сподели Йордан Цонев - Движение за права и свободи.

След като на собствен ред изслушаха от Мария Габриел главните цели за ръководство, Георги Свиленски от Българска социалистическа партия дефинира като неверен методът за формат на тази среща, тъй като съгласно него, в нея е трябвало да вземат участие водачите на двете партии - Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Той напомни и че наскоро е споделил, че Борисов ще уточни претендент за министър председател и ще се скрие и настоя за повече изясненост по тематиката държавно управление.

" Празните кутийки да ги оставим на господин Борисов да се забавлява, до момента в който реши дали ще поеме той самодейността, тъй като такива диалози за такава виновна работа би трябвало да се водят от водачите на партиите. Важното е да отговорим какво държавно управление, с каква поддръжка, в какъв период, с какви цели. Българска социалистическа партия няма да взе участие в ръководството единствено, с цел да взе участие в ръководството. Българското общество от нас чака ясни задължения, поддръжка, обучение, опазване на здравето, обществена политика - това са ни главните цели ", уточни Георги Свиленски - Българска социалистическа партия.



" Ще бъдат доста ясни. Какво държавно управление желаеме - проевропейско, с явен профил на хора, които поддържат целите, върху които сме се обединили. Проевропейско с специалисти с ясни цели и ясни отговорности. Разбира се, че идващите въпроси са по кое време, какво и вие най-после отворихте най-голямата вероятност - ето, че имаме тематики, върху които можем да се обединим. От образованието, по тематики, за които би трябвало да приказваме извънредно значими, дава доста явен сигнал за приходи, за витален стандарт ", съобщи Мария Габриел.

След срещата от Българска социалистическа партия не дадоха отговор на медийни въпроси. А пред претендентът за министър председател Мария Габриел от най-малката парламентарна група - тази на Има Такъв Народ, подчертаха, че силово налагани решения няма по какъв начин да имат триумф и дефинираха разговора освен на политическо, само че и на експертно равнище като значим.



фотоси: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия

" Много е значимо кои хора ще извършват тези цели, само че можем да стигнем вероятно до единодушие единствено при ясно обрисувани цели и съответни ограничения, в това число със периоди за осъществяване на съответните неща. Трябва да сме извънредно точни, и обществени, и ясни за пред обществото, с цел да може по-голяма част от българския парламент да застане зад тези съответни ограничения и да има поддръжка това вероятно държавно управление, което вие ще ръководите. В момента сте един претендент за министър председател без поддръжка. За да я получите от Народното събрание, би трябвало да се търси единодушие сред повече политически партии ", съобщи Тошко Йорданов - Има Такъв Народ.

Има подобие с първата политическа мощ по това по какъв начин България би трябвало да бъде изведена от тежката финансова рецесия, показаха от Има Такъв Народ след срещата и още веднъж подчертаха, че чакат повече конкретика по целите.

А в умозаключение след всички срещи ГЕРБ-СДС споделиха, че са умерени оптимисти за триумфа на кабинет с първия мандат и министър председател Мария Габриел.

" Това, което не е обсъждано са министерства, позиции и имена ", безапелационен беше Томислав Дончев - ГЕРБ-СДС.

Вижте повече в директното включване на Ирина Цонева от Народно събрание
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР