Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, лидерът на партията

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, лидерът на партията
Коментари Харесай

ГЕРБ се среща с БСП, ДПС и "Има такъв народ" в търсене на изход за сформиране на правителство

Номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел, водачът на партията Бойко Борисов, както и управлението на парламентарната група се срещат с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " в опит да обезпечат поддръжка за държавно управление с първия мандат.

" Дневник " следи акцентите от срещите и реакциите по тях онлайн. Статията се обновява.
На живо
 Движение за права и свободи изиска от Габриел
© Юлия Лазарова

Без да го споделя непосредствено водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери, че придвижването ще поддържа експертен кабинет с небосвод от една година с министър председател Мария Габриел. За следващ път Карадайъ съобщи, че партията е поела ангажимент към гласоподавателите си, че ще направи всичко допустимо да има излаз от политическата рецесия. След като очерта целите на партията, водачът на Движение за права и свободи освен, че утвърди концепцията държавното управление да бъде с съответен мандат, с цел да може от време на време да получава оценка дали извършва отговорностите си, както и да бъде с експертен състав, само че и даже предложи съставът му да има брюкселски профил.

По думите му другите министри с изключение на, че би трябвало да бъдат специалисти, би трябвало да познават Брюксел добре, не занапред да се учат на компетенциите на съответните органи, с цел да могат по-бързо да усвояват средствата от Европа.
С това водачът на Движение за права и свободи ненапълно удостовери спекулациите, че партията ще предложи за министър на външните работи да бъде определен евродепутатът и водач Алианс на демократите и либералите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючук (ДПС), както и Искра Михайлова (за министър на околната среда и водите), която е също е някогашен ерводепутат.
 Време за извиване на ръце: надлъгването за кабинет ще продължи до последно Време за извиване на ръце: надлъгването за кабинет ще продължи до последно

" Ние имаме самочувствието, че имаме специалисти в съвсем всички сфери и в случай че стигнем до обстановка да се търсят специалисти за държавно управление, ние ще вземем своето отговорно държание с разсъдък да решаваме и този проблем ", сподели Карадайъ. Накрая водачът на Движение за права и свободи прикани да се върви " малко по малко ускорено към образуването на болшинство в Народното събрание.




© Георги Кожухаров

" Продължаваме промяната - Демократична България " ще разисква на следващия ден вечер (16 май) дали може да премисли първичното си решение да не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, както и кабинет с нейно присъединяване. Тази позиция удостовери съпредседателят на парламентарната група и номиниран за министър председател при възможен втори мандат Николай Денков (от " Продължаваме промяната " ).

 Новата коалиция още веднъж няма да работи по периодите на Борисов Новата коалиция още веднъж няма да работи по периодите на Борисов

Борисов изиска изясненост за ходовете на новата коалиция още през днешния ден (15 май) до 15 ч., или до връчването на първия мандат, само че " Продължаваме промяната " отхвърля да се съобрази с този апел на водача на ГЕРБ.

 Българска социалистическа партия даде обещание на Габриел да каже най-рано на следващия ден дали ще поддържа неин кабинет
© Юлия Лазарова

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова даде обещание на номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел още на следващия ден (16 май) да ѝ даде отговор дали Българска социалистическа партия ще поддържа първата по величина политическа мощ в опита да ѝ да осъществя първия управнически мандат. Това стана на оповестената още в неделя среща в Народното събрание сред управленията на двете политически сили, която продължи единствено 20 минути.

Нинова разгласи, че във вторник ще бъде призован Националния съвет на партията, на който ще се организира вътрешно допитване по въпроса. От коментара ѝ след срещата се разбра обаче, че въпросът, който ще бъде заложен на делегатите, към момента не е дефиниран, а той е решителен за гласуването. Миналата седмица Нинова съобщи, че работещо държавно управление може да бъде единствено, а през почивните дни Габриел посочи, че ще предложи да бъде формиран експертен кабинет с ясно обрисувани цели и периоди, само че без обединения.
Като съществена алена линия за поддръжка на кабинет Нинова очерта две тематики - бюджетния недостиг и изпращането на оръжия за Украйна. По думите ѝ Българска социалистическа партия не споделя визията дефицитът да е под 3%, тъй като това означавало доста внезапно стесняване на разноските и не бивало да има фиксация в концепцията за приемане на еврото от 2024 година На съображенията на Нинова Габриел отговори, че защото форматът, който се предлага, не е коалиция, всяка партия може да резервира идентичността си, без това да попречва съставянето на държавно управление, т.е. да гласоподава съгласно убежденията си. Допълни и че във връзка с бюджета би могло да се подходи доста градивно и интелигентно, тъй че да не се режат обществените разноски, само че и че еврозоната не трябва да бъде самоцел.

На това Нинова реагира с коментар, че в случай че Българска социалистическа партия поддържа национално държавно управление, не партийно, и в случай че то реши да изпрати оръжие за Украйна, левицата ще отдръпна поддръжката си. Тя въпреки всичко добави: " Нека оставим този въпрос отворен за още диалози. "





 До седмица ще стане известно ще има ли държавно управление с мандат на ГЕРБ
© European commission (audiovisual service)

В неделя вечерта (14 май) пресслужбата на ГЕРБ популяризира график за срещите с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ": Партията на Бойко Борисов още веднъж не е поканила на диалози само " Възраждане " поради разликите в политическите визии сред проруската националистическа групировка и останалите партии в Народното събрание.

 Между изискванията и периодите: стартира решаваща седмица за съставянето на държавно управление Между изискванията и периодите: стартира решаваща седмица за съставянето на държавно управление

В 15 ч. Мария Габриел ще получи от президента първия мандат за сформиране на държавно управление. Тя има период от седем дни да го върне с предложение за състав и конструкция на Министерския съвет или несбъднат. Въпреки договарянията с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " вратата на ГЕРБ за " Продължаваме промяната - Демократична България " към момента не е затворена. Новата коалиция разгласи, че ще разисква още веднъж ходовете си отсега нататък на следващия ден (16 май), а Борисов настоя за изясненост още през днешния ден.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Политика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР