Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел съобщи, че в

...
Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел съобщи, че в
Коментари Харесай

Габриел се отказа от мандата и ГЕРБ поиска избори. ДПС веднага ги подкрепи

Номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел заяви, че в понеделник ще отдръпна кандидатурата си от Народното събрание, партията няма да взе участие в договаряния за втория мандат за кабинет и се отива на предварителни избори. Само час по-късно водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски поддържа ГЕРБ и също изиска бързи избори.

На ексклузивен брифинг на преговорния екип в партийната централа на ГЕРБ Габриел сподели, че повода за този край е, че в последния миг от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " ( ПП-ДБ ) са сложили ново изискване - да бъде заменен вътрешният министър.

Това се случва, откакто на 19 март Габриел върна със състав на държавно управление, който не беше координиран с ПП-ДБ. Те дефинираха това като " имитация ", а Асен Василев назова Габриел " най-новото и най-красивото лице на мафията ".

Двете партии поддържат държавното управление на Николай Денков от ПП-ДБ от 6 май 2023 година Уговорката сред тях беше след 9 месеца министър председател да стане Мария Габриел от ГЕРБ. На 6 март Денков подаде оставка, след която още не е реализирано единодушие за последващо държавно управление.

ГЕРБ-СДС споделят, че причина за неуспеха на договарянията е настояването на ПП-ДБ за повече постове в държавното управление. ПП-ДБ споделят, че причина е нежеланието на ГЕРБ-СДС да се ангажира с съответен проект за промени, в това число смяна в управленията на службите за сигурност и продължение на правосъдната промяна. Те упрекват водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че се преценява с Делян Пеевски, един от ръководителите на Движение за права и свободи.

В неделя Габриел заяви, че в последните три дни договарянията с ПП-ДБ са траяли. От ГЕРБ са дали поръчка, че може да правят отстъпка за министерствата на защитата и енергетиката, в които желаеха промяна на министрите.

" ГЕРБ още веднъж направи жест и още веднъж отстъпи. В този миг, вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние тук споделяме " Не ". Не на непрекъснатите нови и нови условия ", сподели тя.

В отговор на въпрос Габриел посочи, че е била поискана промяна и в Министерство на вътрешните работи. От ПП-ДБ към този момент упорстваха за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов преди няколко месеца след насилието към протестиращи против БФС. Той обаче отхвърли да я подаде, а ГЕРБ до поддържаха. В следствие и от ПП-ДБ се отхвърлиха да му желаят оставката.

" Изразявам страдание от създалата се обстановка, в която е видно, че бяха направени доста отстъпки. За страдание, се обрисува да се върнем на тях след избори ", сподели още Габриел.

Час по-късно ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски позиция, с която се солидаризира с тази на ГЕРБ. " Този парламент е привършен. Без ГЕРБ-СДС не може да има държавно управление ", написа Пеевски във Facebook.

" Необходими са бързи предварителни избори ", написа още Пеевски, който е глобен от Съединени американски щати и Англия за присъединяване в корупция.
 Деница Сачева, Мария Габриел, Теменужка Петкова и Рая Назарян (от ляво надясно) дадоха брифинг в централата на ГЕРБ
" Всичко свърши, след избори ще рестартираме, ще беседваме ", сподели Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ.

Мария Габриел благодари на всички министри, с които не са си споделили неприятна дума и персонално на премиера в оставка акад. Николай Денков , с който " не прекрачихме граници, оттатък които диалогът посред ни би бил неосъществим. "

По конституция, в случай че първият мандат за сформиране на кабинет не бъде изпълнен, президентът Румен Радев би трябвало да даде втори - на втората политическа мощ, ПП-ДБ. Държавният глава може да даде и трети мандат, само че от ГЕРБ споделиха, че няма да договарят и по него.

След тяхното изказване в неделя от Движение за права и свободи обявиха, че в случай че го получат, ще го върнат, тъй като не одобряват " да се търси болшинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане ” , с които сме идеологически и морално несъвместими ".

Всички опозиционни партии към този момент се оповестиха изрично за предварителни избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР