Номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще върне днес

...
Номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел ще върне днес
Коментари Харесай

Мария Габриел връща днес на президента първия мандат за правителство

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел ще върне през днешния ден на президента Румен Радев  първия мандат за сформиране на държавно управление. От прессекретариата на президента оповестиха, че Румен Радев ще одобри Габриел на 22 май от 15:00 часа.
Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател получи от президента досието с първия изследователски мандат на 15 май.
На 11 май Мария Габриел показа пред Движение за права и свободи, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ целите на държавно управление на трите „ А “ - Амбиция, Авторитет, Ангажимент.
Още в същия ден, след съвещание на Изпълнителното бюро на партията и  управлението на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", Корнелия Нинова разгласи, че стопират диалозите с ГЕРБ-СДС за сформиране на кабинет с първия мандат.
Направихме задоволително, хаосът и лицемерието, което показват, не може да продължава, най-малко за нас, изясни тя. 
На пленума на партията в събота беше препотвърдено решението да се гласоподава „ срещу “ кабинета „ Габриел “, а при покана за втори и трети мандат, социалистите да се включат в диалозите.
Миналия петък и Бойко Борисов, и Христо Иванов заговориха за „ конституционно държавно управление “.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вижда вид в концепцията за конституционно държавното управление. Конституционно държавно управление също е вид, тъй като, както смяната в Конституцията, също изисква най-малко 160 гласа и през идващите няколко дни може да се създадат совалки по тази тематика, сподели той. Лидерът на ГЕРБ за следващ път предизвести, че, в случай че няма кабинет с първия мандат, няма да има и бюджет. Приходите в хазната за първото тримесечие до момента ще са по-малко с милиард и половина лв.. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите, предизвести водачът на ГЕРБ.
Бюджет се работи от болшинства, които би трябвало да носят отговорност за него, уверен е Борисов. Толкова доста проблеми има сега, които стоят заложници на това да се вършат някакви политически игрички, от първия ден приказвам за отговорност на всички партии, акцентира той.
Съпредседателят на „ Демократична България " Христо Иванов се разгласи за кабинет на конституционната промяна с втория мандат ( в тази ситуация на „ Продължаваме промяната - Демократична България " ).  
Обстоятелствата най-сетне демонстрираха, в това число за ГЕРБ, че нуждата от промяна на Конституцията и на правораздаването не може да бъде заобикаляна, отлагана и скривана „ под килима " и на този декор е разумно това нещо да се трансформира в крайъгълен камък на напъните за образуване на дневния ред за едно бъдещо ръководство и схващане каква би трябвало да е структурата, изясни той.
Конституционно държавно управление не значи нищо, съгласно Корнелия Нинова
Конституционно държавно управление не значи нищо - най-малко на мен, а и на правото не приказва нищо, разяснява в събота пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещанието на Националния съвет на партията.
Да уточнят какво е конституционно държавно управление, Христо Иванов приказва за смяна в Конституцията, за болшинство, което да я промени, само че не чуваме какви тъкмо промени желаят, единствено общи приказки, изясни тя. 
Според член 99. от Конституцията, когато в 7-дневен период претендентът за министър-председател на първата политическа мощ не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател.  Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на държавно управление, президентът в периода по миналата алинея разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър председател.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР