Номинацията ми за управител на БНБ не е партийна, тъй

...
Номинацията ми за управител на БНБ не е партийна, тъй
Коментари Харесай

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Христов: Аз съм евроскептик

" Номинацията ми за шеф на Българска народна банка не е партийна, защото аз не съм член на никоя партия ", това съобщи в проф. Любомир Христов.

Поясни, че е получил позвъняване с запитване по какъв начин би дал отговор, в случай че получи покана от " Възраждане ".

" Това е българската партия. Аз им благодарих персонално и в този момент ще повторя благодарността си за доверието да повдигнат кандидатурата ми за шеф на Българска народна банка ", сподели той.

Проф. Христов акцентира, че е евроскептик. Обясни позицията си по този начин:

" България е поела ангажимент да влезе в еврозоната, да одобри еврото и би трябвало да го одобри тогава, когато е подготвена. На 1 януари 2025 година по моя оценка приемането на еврото в България ще бъде прибързано. Затова и рискът за стопанската система, за жителите и за бизнеса е по-голям от всевъзможни възможни изгоди ", изясни той.

Христов добави, че е значимо стопанската система да бъде подготвена, с цел да минимизира вероятността от това да се наложи да бъдем спасявани.

" Да бъде подготвена значи не да извърши номиналните числови критерии, върху които единствено се слага ударението, а да има това, което се назовава по-висока степен на действителна конвергенция. Реална конвергенция значи доближаване на приходите. А ние сме на опашката. Още по-важно е доближаването на продуктивността на труда, тъй като приходите с бюджетни дефицити няма да се усилят. И доближаване на ценовото ниво ", сподели той.

Начинът на взимане на решението от Народно събрание по този значим въпрос през октомври предходната година е лековерен, безконтролен и необмислен, безапелационен е проф. Христов.

" Правителството си поръчва разбор на Българска народна банка и на Министерство на финансите, само че взима решение, без да е видяло разбора ", съобщи той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР