Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова,

...
Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова,
Коментари Харесай

Депутатите в комисия изслушаха тримата кандидати, които се борят ...

Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на " Продължаваме промяната - Демократична България " - Борислав Белазелков, и на " Възраждане " - Цвета Рангелова. 

 

Преди седмица бе установено, че е направена инспекция по документите. И тримата претенденти са показали нужните документи. 

 

На днешното чуване в Комисията има голям брой депутати от разнообразни парламентарни групи, както и представители на неправителствения бранш, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кандидатурата на Борислав Белазелков бе показана от Никола Минчев от ПП-ДБ. Минчев уточни, че Белазелков има близо 40 години юридически опит, бил е арбитър във Върховния касационен съд, учител, почитан в юридическата общественост, взел участие е в правенето на редица законови промени.

 

Кандидатурата на Десислава Атанасова бе показана от Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС. Атанасова има нужния юридически стаж, сподели Захариева и добави, че Атанасова е била юрист и юрист, един от най-опитните парламентаристи, депутат е от 2009 г.  досега. Участвала е в десетки комисии. Била е министър на опазването на здравето.

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе показана от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов. Рангелова има над 20 години адвокатска процедура. Работата й е обвързвана със отбрана във всички сфери на правото. Била е измежду управителните органи на адвокатурата. Освен това е публично ангажирана персона. Била е два мандата народен представител, а също и общински консултант, сподели още Костадинов.

 

Какво споделиха претендентите?

 

При чуването си Борислав Белазелков съобщи, че правото би трябвало да бъде израз на тези полезности, които цветът на човечеството е защитавал до през днешния ден. По думите му независимостта и чистотата на правораздаването имат две страни. " Независимостта не е самоцел. Тя е нужна на хората, с цел да са уверени, че истината и справедливостта са поверени в положителни ръце и че по всяко дело истината ще спечелва, без значение кои са страните по делото ".

 

" Демократичните устои на обществото се крепят и на безпристрастието на съда. За самостоятелен съд би трябвало да има самостоятелна прокуратура, съобщи пред комисията Борислав Белазелков. Близо 40 години съм устоявал на напън, уповавам се и идващите седем да устоя ", сподели още претендентът. 

 

По време на чуването си Десислава Атанасова съобщи, че Народното събрание се е забавил прекомерно със започването за процедура за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание. " Нямаше политическа подготвеност ", изясни тя и напомни, че Конституционният съд към две години работи с двама членове по-малко. Не се поддавам на внушения и на напън. Ще образувам вътрешното си разбиране единствено на база на разбиранията ми за полезностите, правилата и нормите на Конституцията, сподели още тя. Атанасова добави, че до този миг е посочила качества, че напън е доста мъчно някой да ѝ окаже, като уточни, че, в случай че нещо сходно се случи, тя ще даде гласност на това.

 

" Макар да съществува празнина в закона, би трябвало моралът да вземе превес ", сподели по време на своето чуване Цвета Рангелова . " Аз бих се отдръпнала, не бих взела участие в разискването и вземането на решение по делото в Конституционния съд против последните промени в Конституцията, в случай че бъда определена за парламентарен арбитър ", сподели тя. Във връзка с концепцията за въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, Цвета Рангелова уточни, че изменението не се е случило заради липса на политическа воля и единодушие сред вносителите на конституционните промени. Тя изрази поддръжка за въвеждането на такава тъжба.

 

След съвещанието през днешния ден ръководителят на конституционната комисия Надежда Йорданова съобщи, че отчетът по извършената процедура ще бъде направен през днешния ден или на следващия ден сутринта и ще бъде импортиран. Според Йорданова теоретично е допустимо гласуването да се организира още на следващия ден, само че това е решение на ръководителя на Народното събрание и на народните представители в пленарната зала.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР