Номиналните разходи на работодателите в България за един отработен час

...
Номиналните разходи на работодателите в България за един отработен час
Коментари Харесай

България втора в ЕС по ръст на разходите за труд

Номиналните разноски на работодателите в България за един отработен час скачат с 13.8% на годишна база през третото тримесечие на 2021 година, сочат данните на европейската статистическа работа Евростат. Това е второто най-високо покачване в Европейски Съюз, като пред страната ни се подрежда само Литва, където разноските за труд нарастват с 15.2% по отношение на същото тримесечие на 2020 година.

На фона на това, междинният растеж на номиналните разноски за един отработен час възлизат на 2.9% на равнище Европейски Съюз и 2.5% за странните от еврозоната.

Двата съществени съставния елемент в изчисляването на разноските за труд са заплатите и другите разноски, разнообразни от заплатите, т.е. разноските за обществени осигуровки.

През третото тримесечие на тази година разноските за заплати в България нарастват с 14.1% на годишна база, до момента в който другите разноски регистрират покачване от 12.3%.

Това подрежда страната ни първо място в Европейски Съюз по растеж на разноските за хонорари на чиновниците, като на второ място е Литва (+12.6%), а на трето - Унгария (+10.9%).

Номиналните разноски за един отработен час на работодателите у нас в промишлеността нарастват с 14.2% на годишна база през третото тримесечие, в строителството покачването възлиза на 14.6%, а в бранша на услугите нарастването е 11.1%.

Според статистиката, която регистрира номиналните разноски за труд в секторите разнообразни от горепосочените, където е включен и общественият бранш, разноските за труд у нас нарастват със 17.4% на годишна база.
Почасовите разноски за труд през 2020 година най-ниски в България (€6,5) и най-високи в Дания (€45,8)
През 2020 година междинните почасови разноски за труд в цялата стопанска система (без земеделието и обществената администрация) се правят оценка на 28,5 евро...
Прочети повече
Трябва да се означи, че другите схеми за подкрепяне на бизнеса в обособените страни в Европейски Съюз вследствие на COVID-19 пандемията могат да имат въздействие върху разноските за труд. 



 

Номиналните разноски на работодателите в Европейски Съюз за един отработен час нарастват приблизително с 2.9% на годишна база през третото тримесечие;  Източник: Евростат 

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР