Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, а на

...
Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, а на
Коментари Харесай

Партиите без номера в изборните бюлетини

Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, а на тяхно място да се изписва наименованието на групировката. Това е записано в окончателния вид на плана за промени в Изборния кодекс, който сплотява импортираните от ГЕРБ и “Воля ”, заяви 24 часа.

Текстовете би трябвало да бъдат признати бързо от правната комисия на Народното събрание на второ четене незабавно след края на ваканцията на депутатите на 10 януари. Целта е до края на месеца редакциите в кодекса да бъдат гласувани дефинитивно, с цел да се спазят рекомендациите на Венецианската комисия в месеците преди избори да не се вършат промени в законите.

Махането на номерата на партиите от бюлетините е мярка против резултата 15/15, при който претенденти на задни места в листата печелят преференции поради съвпадане с номера на партията. Така през 2014 година за евродепутат бе определен никому незнайният тогава Момчил Неков от Българска социалистическа партия, като със събраните преференции той измести от 1-ото място партийния водач Сергей Станишев. Моделът се повтаря на всички избори и с всички партии.

Още по тематиката четете ТУК
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР