Ноктите не само трябва да се поддържат чисти и красиви,

...
Ноктите не само трябва да се поддържат чисти и красиви,
Коментари Харесай

Ноктите могат да сигнализират за сериозни здравословни проблеми и дори за рак

Ноктите освен би трябвало да се поддържат чисти и красиви, само че и да се следи положението им. В края на краищата, измененията в тях могат да бъдат значим знак за това, което се случва вътре в тялото. Както всяка друга област на тялото, ноктите могат да развият израстъци - необикновен и несъразмерен напредък на тъкан, за който може да сте чували като израстък. Той може да бъде незлокачествен, когато клетките остават на място, или недоброкачествен, когато растежът продължава неконтролируемо и може да се популяризира в близката тъкан.

Пример за израстък, който може да се открие в ноктите, е меланомът, тип рак на кожата. По-често наподобява като тъмнокафява или черна линия, минаваща от дъното към върха на нокътя и може да пораства с времето. Ноктите също могат да имат доброкачествени тумори, един от които е рядко положение, известно като онихопапилома.

Обикновено се характеризира с тъмни червено-кафяви линии, брадавица под нокътя, разединение и покачване на върха му. Скорошно изследване открило, че съществуването на онихопапилома може да бъде обвързвано с необичаен унаследен синдром, написа iflscience.com, представен от zdrave.to. Ноктите също могат да претърпят хипертрофия, при която клетките се усилват по размер. Това се случва в матрицата на ноктите (където стартира растежът) в положение, наречено онихогрифоза, по-известно като " нокти от овнешки рог “.

Това се дължи на дебелия, закривен тип на ноктите вследствие на хипертрофия, което води до неравномерният им напредък. Понякога това може да бъде наследствено положение, само че онихогрифозата е допустимо да възникне и заради контузия на ноктите, зараза или обвързвана с медицински проблеми, като нарушавания в кръвообращението или псориазис. Лечението може да варира от консервативни подходи, като потреблението на ножица за нокти, до интервенция, която включва цялостно премахване на нокътя.

Ноктите алармират и за проблем с холестерола. Въпреки че е обикновено ноктите да имат отвесни ръбове, други текстури, като дребни вдлъбнатини или канали, които минават по цялата широчина на нокътя, могат да бъдат знак, че се случва нещо друго. Ноктите с вдлъбнатини се характеризират с дребни, кръгли вдлъбнатини, които наподобяват по този начин, като че ли нокътят е минаван с дребна съчка за лед. Тези вдлъбнатини може да се дължат на псориазис в матрицата на ноктите, предотвратявайки образуването на нокътните плочки. 

Може да се появи и при някои хора с екзема на ръцете и краката, генетична пигментна инконтиненция или автоимунното заболяване плешивост. При псориазис на ноктите някои подходи включват банкет на кортикостероиди или производни на витамин А. Жълтите нокти не би трябвало да са причина за безпокойство; това може да се случи, в случай че не употребявате главен лак, преди да лакирате ноктите си в отвратително ослепителен цвят. Въпреки това, в случай че жълтеникавият цвят не изчезва и е съпроводен от удебеляване на ноктите и по-бавен напредък, това може да е синдром на жълтите нокти. Това е доста рядко положение и от време на време може да бъде съпроводено от други признаци, а точно отичане на краката и респираторни проблеми, като кашлица и струпване на течности. Точната причина е незнайна, макар че някои учени считат, че може да се дължи на генетиката или на проблеми с лимфната система на тялото. По-честа здравна причина за жълти нокти може да бъде гъбична зараза. Тя нормално стартират с пожълтяване на ръба на нокътя, което с времето може да се популяризира до цялата плочка. Това нормално не е сериозен проблем, само че нокътят може да стане трошлив и мъчителен. За лекуване се употребяват противогъбични медикаменти.

Въпреки че дребните бели петна, които от време на време се появяват по ноктите, са известни като " млечни петна “, те нямат нищо общо с незадоволително количество мляко или недостиг на калций. Разделените нокти имат присъщ външен тип: те се уголемяват и стават извити. В допълнение към тези забележими признаци, беленето на ноктите също може да се усети като гъба, когато ги натиснете. Човек може да се роди с тях, те могат да бъдат наследствени и някои хора ги развиват, даже и да са здрави – това постоянно е симптом на прикрито заболяване, тъй че си коства да се изследвате.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР