Ножицата между ГЕРБ и БСП се разтваря до малко над

...
Ножицата между ГЕРБ и БСП се разтваря до малко над
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ - 28.1%, БСП - 19.8%, в края на кампанията

Ножицата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия се разтваря до малко над 8 на 100. ГЕРБ завършва акцията с поддръжка от 28.1% измежду твърдо решилите да гласоподават. Българска социалистическа партия резервира втората си позиция (19.8%), само че с равномерен отлив на последователи. Това демонстрира изследване на организация Алфа Рисърч, извършено в интервала 27–30 март 2021 година измежду 1007 пълнолетни поданици.

При левицата е най-ясно забележим резултатът от терзанията за гласоподаване в условия на пандемия (25% от гласоподавателите й показват мощни паники, при приблизително 10 на 100 за цялата страна). От друга страна, част от симпатизантите й се преориентират към други, атакуващи властта обединения – главно „ Изправи се! Мутри вън! “.

С близки резултати са идващите две политически сили - „ ИТН “ (12.7%) и Движение за права и свободи (12.5%). Финалът за тях ще е мощно подвластен от интензивността на 4-ти април.

„ Демократична България “ (6.3%) и „ Изправи се! Мутри вън! “ (6.0%) са с натоварен растеж в хода на акцията.

Сериозна динамичност регистрира изследването в нишата на националистите. За Вътрешна македонска революционна организация, Воля-НФСБ, Атака и Възраждане акцията се трансформира в самобитна „ вътрешна “ борба за радикалния и популистки избор. С поддръжка към 4% Вътрешна македонска революционна организация е най-близко до изборния предел. Най-забележим растеж обаче е налице при обединението Воля-НФСБ. Тя съвсем утроява стартовия си резултат и доближава до 3.1%. Макар и с по-ниски проценти, Възраждане (1.7%) и Атака (1.2%) също се намесват в разпределението на този избор.



Проучването на Алфа Рисърч записва напълно лек растеж в заявената изборна интензивност - 51% от непрекъснато пребиваващите в България гласоподаватели. На тази база, упованията са до урните да отидат сред 2.6 и 2.8 млн. души. Предвид събитието, че всеки втори споделя по-силни или по-слаби терзания от утежняването на епидемиологичната конюнктура, не може да се изключи и по-рязък спад в интензивността – до 2.1 – 2.2 млн. души.



Около 25% от решилите да вземат участие във вота имат предпочитание да гласоподава машинно, а 55.5% избират обичайна хартиена бюлетина. По-активно машинно гласоподаване може да се чака в огромните градове, където са съсредоточени болшинството от младите и високо образовани гласоподаватели.

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 – 30 март 2021г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР