Ноемврийски щъркели радват жителите на две села в Разградско. Макар

...
Ноемврийски щъркели радват жителите на две села в Разградско. Макар
Коментари Харесай

Два щъркела останаха да зимуват у нас

Ноемврийски щъркели радват жителите на две села в Разградско. Макар че студовете чукат на вратата, заради някаква причина предвестниците на пролетта са останали да зимуват в България – към брега на язовира сред самуилските села Ножарово и Богданци.
Местните хора се радват, само че в същото време са обезпокоени за птиците и за това по какъв начин ще изкарат зимата.
„ Всяка година не се случват такива работи, пък е хубаво да се види нещо такова. Ако би трябвало, ще оказваме помощ, аз ще взема у дома да го виждам, те не са рискови животни”, споделя локален гражданин.
Птиците са привикнали с хората и обикалят към риболовците на язовира. Те пък описват, че щъркелите си хапват риба и най-вероятно са останали, тъй като са възрастни, само че не са в безпомощно положение.
В Регионалната ревизия по околната среда и водите нямат публична информация за двата щъркела и прецизират, че наличието им не значи безусловно, че те са бедстващи.
„ Основната причина за миграцията на птиците е търсенето на храна. При състояние, че има налична храна, е допустимо обособени екземпляри да останат, също така не се знае тези птици къде тъкмо са се развъждали през лятото – дали идват от по-северните елементи на Европа, дали са от региона. Възможно е да са просто от по-северни елементи и да са намерили храна тук и за това са спрели. Ако могат да летят и намират храна сами, не са бедстващи, тъй че няма мотив за паника и не е належащо да се подхващат някакви мерки”, успокои Момчил Петров, който е специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе.
При постъпил сигнал за бедстващи птици екоекспертите правят инспекция на място и единствено в случай че е извънредно неотложно животните се изпращат в избавителен център.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР