Ноември върви все още по-топъл от миналите две години, но

...
Ноември върви все още по-топъл от миналите две години, но
Коментари Харесай

Студено, все още сериозен сняг не се очаква

Ноември върви към момента по-топъл от предишните две години, само че в дните до края на месеца температурите ще бъдат типични за късната есен и ранната зима. Ще ни трябват дабели зимни облекла и обувки, за жалост и по-сериозно отопление.

От североизток над Балканите се уголемява зона на високо атмосферно налягане - мощен антициклон, който ще дефинира времето над източната част от континента в идващите 5 - 7 дни.

Под негово въздействие температуритеще са в границите на нормалните за този интервал - по високите западни полета сред 1 и 6 градуса, в низинитена страната сред 4 и 9 градуса, в планините над 1300 метра под нулата. В другите дни с вариации, само че по-сериозно стопляне не се обрисува.

Атмосферната циркулация над Европа е такава, че по-студени въздушни маси от региона на Европейска Русия ще се придвижват на запад към централните елементи на Европа. В Беларус, Полша, Чехия, елементи от Германия ще забележим и негативни дневни температури в идващите дни, в това число и превалявания от сняг. Този леден въздух ще се разпространии към нашата страна.

В същото време в Средиземно море ще се образуват центрове на ниско налягане, само че техния път се очартава, съгласно синоптичните модели, много на юг, и те ще оказват едва въздействие на времето у нас. Ако това се промени обаче, ненадейно можем да забележим и съществени превалявания от сняг.

В неделя и понеделник ще има повече облаци и тук-там на запад и юг са вероятни слаби валежи, евентуално от сняг, поради циклонална активност над Средиземно море.

В средата на идната седмица е допустимо нов циклон да окаже въздействие на времето у нас, съгласно прогнозата на европейския средносрочен модел, превалявания са възможин и към четвърти декември. Ако тези прогнози се осъществен, ще забележим и превалявания от сняг. Американският модел обаче не демонстрира утежняване на времето в средата на идната седмица. Така че би трябвало още време, с цел да се изяснят нещата.

Основното, което демонстрират сега моделите е относително студеното време над страната в близикте десетина дни, с благоприятни условия за превалявания към 4 и 8 декември. Дали това ще се осъществя, ще стане ясно през идната седмица.

В планините ще е студено и в зимните курорти ще стартира производството наизкуствен сняг, в подготовката на по-сериозните снеговалежи, които чакаме през декември.

Зарди по-студеното време в Европа и у нас цената на газа евентуално ще се увеличи, а потреблението ще се усили, само че това няма да засегне значително нашия пазар - ние произвеждаме ток в обилие, газ също има в задоволителни количества.

Зимата се доближава, по кое време ще падне първия по-сериозен сняг - евентуално ще знаем сигурно в края на ноември.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР