Ноември се превръща в месеца на върховите технологии и изкуство

...
Ноември се превръща в месеца на върховите технологии и изкуство
Коментари Харесай

VR месец ноември - изкуство във виртуална реалност

Ноември се трансформира в месеца на върховите технологии и изкуство със събитията от програмата на София VR фест. По образеца на едни от най-известните международни кинофестивали, уредниците от VRlab BG имат за цел да показват изкуство във виртуална действителност. В рамките на събитието феновете ще могат да се допрян до творби от целия свят, среща с създателите и образование по VR кино, научи ДУМА от Елица Пенова.

В съпътстващата стратегия може да се открият анимационни филми за най-малките фенове, още доста кинозаглавия, както и интерактивни прекарвания, свързани с просвета, обучение и просвета.

Снимки VRlab BG

Ако в никакъв случай не сте опитвали да видите света през очила за виртуална действителност - може да го извършите на 26-27-28 ноември в зала 4 на НДК, канят уредниците. Билети се продават на касите на НДК и на онлайн платформата Съорганизатори на фестивала са продуцентите от " Рубекула ", НДК, Френският институт и " Киномания ". Фестивалът се провежда с поддръжката на НФ " Култура ".

Лицата, които стоят зад плана, са:

Момчил Алексиев - режисьор и създател на първата българска платформа за виртуална действителност VRlab BG. Момчил режисира късмоетражни и интерактивни 360 градуса филми, показвани на фестивали като VR Days Europe и SIFF. Стипендиант е на Sundance Institute. Фокусът на работа в плановете му е да разшири полемиката за изменящото се положение на зрителство и да развие идеата за " потопеност " като драматургичен модул за описване на истории.

Калоян Николов - продуцент и монтажист. Понастоящем е докторант в НАТФИЗ с тематика на изследване " Наративът в интерактивния филм ". Режисьор е на идния филм " Изживей Антарктида " във виртуална действителност.

Любомира Костова - продуцент и режисьор. Разработва културни планове в разнообразни сфери на изкуството и се занимава както на практика, по този начин и проучвателен с продуцентската роля и функционалност.

Фестивалът ще приключи със среща на общността на VRlab BG на 28 ноември от 19 ч. в зала 4 на НДК. На срещата създателите Саша Хаджиева и Наталия Йорданова ще беседват със феновете за провокациите пред създателите да работят с виртуална действителност, както и с какво ги притегля тази нова форма за свързване с публиката.

За край на срещата участниците в практическа VR работилница, която се състоя седмица по-рано, ще имат опция да покажат своите опити и аудио-визуални творби във виртуална действителност. В работилницата взеха присъединяване студенти, фенове и експерти от аудио-визуалните изкуства - оператори, режисьори, монтажисти, фотографи, драматурзи, артисти и изобретателни хора с интерес към технологиите. В програмата имаше опция участниците да се обучат в правилата на 360 градуса видео, както и да работят на практика с камера и работна станция. Тази част от програмата се осъществя с поддръжката на Столичната стратегия " Култура ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР