Ноември 2020 е бил най-топлият в историята, регистриран в Европа.

...
Ноември 2020 е бил най-топлият в историята, регистриран в Европа.
Коментари Харесай

Нещо невиждано се е случило през ноември 2020 г.

Ноември 2020 е бил най-топлият в историята, регистриран в Европа. Температурите са били най-високите, заяви службата за сателитно наблюдаване на Европейския съюз.

Анализът на температурата на повърхността и въздуха на Copernicus Climate Change Service (C3S) откри, че ноември 2020 година е с 0,8°С по-топъл от 30-годишната междинна стойност за 1981-2010 година - повече от 0,1°С по-горещо от предходния връх.

Есента в северните региони (от септември до ноември) на Европа е била с температури с 1,9 градуса по Целзий над общоприетия референтен интервал, с 0,4°С по-високи от междинната температура през 2006 година, която беше предходната най-топла.

"Тези данни са в сходство с дълготрайната наклонност на стопляне на световния климат ", сподели шефът на C3S Карло Буонтемпо.

"Всички политици, които приоритизират смекчаването на климатичните опасности, би трябвало да възприемат тези данни като сигнал за паника и да обмислят по-сериозно от всеки път по какъв начин най-добре да съблюдават интернационалните задължения, избрани в Парижкото съглашение от 2015 година ".

Тази договорка с извънредно значение, която този месец навършва пет години, постанова нациите да лимитират повишението на температурата до "доста под " 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

Миналата седмица Световната метеорологична организация съобщи, че 2020 година е на път да бъде измежду трите най-горещи години, регистрирани в миналото. C3S съобщи, че при оставащ единствено месец до края на 2020 година, тя е на равнище, съответстващо на 2016 година, актуалният рекордьор.

Сателитните изображения, оценени от C3S, също демонстрират, че равнището на арктически морски лед е второто най-ниско през ноември в базата данни, която стартира през 1979 година

Най-големите негативни аномалии на концентрацията на морски лед са в Карско море.

"Тази наклонност визира и акцентира значимостта на цялостния мониторинг на Арктика, защото тя се затопля по-бързо от останалия свят, " сподели Буонтемпо.

Миналия месец температурите бяха доста по-високи от естествените в Арктика и огромна част от Сибир и по-високи от междинните в Съединени американски щати, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия, заяви C3S. Петте най-горещи години в историята са настъпили от 2015 година насам.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР