Нобеловият лауреат за икономика и бивш главен икономист на Световната

...
Нобеловият лауреат за икономика и бивш главен икономист на Световната
Коментари Харесай

Нобелов лауреат иска биткойнът да бъде обявен за незаконен

Нобеловият лауреат за стопанска система и някогашен основен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц счита, че биткойнът е балон, само че е сполучлив, единствено тъй като разрешава да бъде заобиколен или избегнат контролът на регулаторите. Икономистът е уверен, че рано или късно биткойнът „ би трябвало да бъде разгласен за противозаконен ", тъй като той няма никакви потребни за обществото функционалности.

" Биткойнът набра доста огромна известност с помощта на опцията да се заобикалят законите ", акцентира в изявление за организация " Блумбърг " икономистът.

По неговите думи, криптовалутата е балон, който ще даде на хората доста вълнуващи моменти, до момента в който курсът се повишава, само че по-късно ще падне доста бързо и доста мощно. Стиглиц счита, че сега има повече от 100 хедж фондове, фокусирани върху криптовалутите, и обичайните оператори за търговия, в това число CME Group в Чикаго, започнаха да вършат проекти за пускане на продажби на фючърси с криптовалути.

Стиглиц обаче признава, че като цяло поддържа софтуерните нововъведения в региона на финансите, само че в това време цифровите пари би трябвало да се управляват от държавното управление на страните, които ги издават. Връщайки се към тематиката за биткойна, той означи, че такова бързо повишаване на цените е безразсъдно и несигурно.

В момента биткойнът държи първото място по капитализация, която се прави оценка на съвсем 171 милиарда $. На второ и трето място са други две криптовалути Ethereum и Bitcoin Cash, чиито индикатори обаче са много по-скромни от тези на биткойна, надлежно 43 милиарда $ и 23 милиарда $.

Вчера, 29 ноември, единствено в границите на едно денонощие, беше преодоляна психическата преграда от 10 000 $ и цената на биткойна продължи своя впечатляващ растеж, превишавайки по някои районни профилирани платформи за търговия с криптовалути и 10 000 $. От януари 2017 година цената на единица от тези електронни пари е повишена повече то 11 пъти, а капитализацията на целия пазар на криптовалути се е нараснал 18 пъти, до 334,2 милиарда $.

Стремителният полет на курса на биткойна доста специалисти свързват с притока на пазара на нови пари и упованието скоро да бъдат пуснати за продажба фючърси на първата криптовалута на основаната в Чикаго борса на CME Group. Не са малко специалистите, които предвиждат и по-нататъшен напредък на биткойна, като даже имат вяра, че до края на 2018 година котировките може да набъбнат до 15 000-20 000 $.

В последния ден от отиващия си месец ноември камбаната удари мощно за биковете - за доста малко време криптовалутата съумя да загуби 2 000 $, а по-късно да „ отиграе " 1500 $. В същото време доста изявленията предизвестяват, че скоро може да бъде определяне идващият дневен рекорден коефициент, само че този път в противоположна посока надолу.

В самия завършек на днешната азиатска сесия курсът на биткойна безусловно рухна, спадайки до равнище от 9 000 $. Паниката беше предизвикана от многочислени неточности в електронните платформи за търговия, предизвести профилираният уебсайт Zerohedge. Любопитното е, че доста наблюдаващи още през вчерашния ден предвидиха колапса на бичите настроения, откакто биткойнът доближи рекордния 10 000-доларов пик.

Поради някаква причина тези хора бяха уверени, че ще стартират всеобщи разпродажби точно на това високо равнище. Може би фактът, че биткойнът стартира да пада внезапно на идващия ден след достигането на историческия си връх, провокира още повече суматоха, която бе подсилена и от медиите.

„ Между другото, би трябвало да се означи, че биткойнът изпита колапс още един път през през предишното тримесечие, тъй че до момента нищо извънредно не се е случило ", споделя в умозаключение нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР