Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак. Това

...
Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак. Това
Коментари Харесай

Нобеловите награди няма да въвеждат квоти по полов признак

Нобеловите награди няма да вкарват квоти по сексуален симптом. Това заяви Горан Хансон, ръководител на Кралската шведска академия на науките, която връчва оценките.

„ Решението е в звук със завета на Алфред Нобел. Жалко е, че толкоз малко дами получават оценката, което е директно отражение на несправедливите условия на развиване на нашето общество “, разяснява Хансон.

Едва 10% от професорите в Западна Европа и Северна Америка са дами. Още по-малко са те в Източна Азия. Поредното отличие през вчерашния ден - за стопанска система, бе присъдено на трима мъже икономисти, работещи в Съединени американски щати, което даде мотив на критиците още веднъж да подчертаят, че и тази година дамите в науката са подценени.

„ Наградата ще продължи да се връчва на тези, които най-вече са заслужили и са съдействали с най-значими постижения. Но ще се стремим да каним повече дами, които да имат правото да вършат номинации “, добави той.  

От учредяването на Нобеловите награди през 1901 година от общо 975 награди 59 от тях са били връчени на дами. От тях 6 са отказали премията, като 4 от тях са били принудени от техните родни страни да не одобряват награждаването.

Първата е Мария Кюри, която през 1903 година дружно със брачна половинка си Пиер Кюри и Хенри Бекерел получават Нобелова премия по физика за развиването на теорията за радиоактивността. През 1911 година Мария Кюри става първата, получила втора Нобелова премия – тя е по химия за откритието на детайлите полониум и радиум.

Тази година единствената отличена жена бе Мария Реса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР