Нобеловата седмица стартира днес с обявяването на лауреатите за Нобеловата

...
Нобеловата седмица стартира днес с обявяването на лауреатите за Нобеловата
Коментари Харесай

Нобеловата седмица стартира с обявяването на лауреатите

Нобеловата седмица започва през днешния ден с оповестяването на лауреатите за Нобеловата премия в областта на медицина и физиология в Стокхолм.

Утре ще бъде разгласен носителят на премията за физика, а в сряда - за химия. В четвъртък ще стане известно името на лауреата в региона на литературата. В петък - нобеловият лауреат за мир, а идния понеделник ще бъде обявено името и на лауреата за стопанска система.

Прогнозите за днешната премия за медицина са за проучванията на нарколепсията и по-специално на основната роля на една молекула, наречена орексин. Тук се загатват имената на французина Еманюел Миньо и на японеца Масаши Янагисава.

Но премията би могла да отиде и при унгарката Каталина Карико и американеца Дрю Вайсман, пионери на иРНК имунизациите, проправили пътя за създаването на антиковидните ваксини.

Някои специалисти залагат и на американския биолог Киван Шокат за приноса му към откриването на способи за блокиране на гена, наименуван KRAS, чиято разновидност се явява в една трета от раковите болести, измежду които на белия дроб, на дебелото черво и на панкреаса.

Нова форма на терапия, позволяваща да се програмират имунните кафези, с цел да се борят с рак, или пък проучване върху човешката микробиотика, също са измежду любимците за премия.

Сред имената, споменавани за литература, са китайската авангардистка Цан Сюе, съветската опозиционерка и писателка Людмила Улицка и английският публицист, преследван с фатва Салман Рушди.

Според едни, има възможност Нобеловата премия за мир да бъде присъдена на иранки, протестиращи против режима в Техеран след гибелта на иранската кюрдка Махса Амини преди една година. Според други, премията може да отиде при тези, които проверяват военни закононарушения, осъществени в Украйна. Според трети, деятели в битката с климатичните промени биха били отличени с премията за мир.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-вече на трима души. Наградата се състои от златен орден, диплом и парична награда, която тази година е увеличена на 11 милиона шведски крони.

Церемониите по връчването на оценките се състоят по традиция през декември в Стокхолм и Осло.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР