Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше присъдена на

...
Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше присъдена на
Коментари Харесай

Как Нобеловата награда за мир обедини беларуски, руски и украински правозащитници

Нобеловата премия за мир за 2022 година беше присъдена на създателя на беларуската правозащитна организация " Весна " Алес Беляцки, на съветския правозащитен център " Мемориал " (признат от управляващите за задграничен сътрудник и ликвидиран) и на украинския Център за цивилен свободи.

Според разпоредбите на Норвежкия Нобелов комитет всеки може да бъде номиниран за премията за мир, само че единствено стеснен брой хора могат да предлагат претенденти. Както изяснява ръководителят на норвежкия комитет Берит Рейс-Андерсен, при номинирането на претенденти се вземат поради три критерия, посочени в наследството на Алфред Нобел: принос за понижаване на въоръжените сили, подпомагане за мирни договаряния и принос за подсилване на братските връзки сред народите.



Алес Беляцки основа правозащитния център " Вясна " през 1996 година Той беше наказан през 2011 година по обвинявания в укриване на налози, които интернационалните правозащитни организации сметнаха за неоснователни и политически стимулирани, и беше освободен през 2014 година През лятото на 2021 година правозащитникът още веднъж беше задържан по отношение на всеобщите митинги след президентските избори през 2020 година Сега той остава зад решетките.

Организацията " Мемориал " е основана през 1987 година от съидейници, които желаят да увековечат паметта на жертвите на политическите репресии от руската ера. Членове на придвижването събираха подписи за основаването на монумент и мемориален комплекс на жертвите на репресиите, организираха улични демонстрации, изложения и научни семинари по тематиката за държавния гнет. Андрей Сахаров, учен и лауреат на Нобелова премия за мир, стана първият ръководител на УС на " Мемориал ".

През зимата на 2022 година Върховният съд на Русия дефинитивно ликвидира " Мемориал " по искане на Главната прокуратура. Претенциите на прокуратурата се свеждаха до случаи, когато в материалите на " Мемориал " не е маркиран статут на " задграничен сътрудник " - в миг, когато не е имало ясни условия към метода на отбелязване. Освен това организацията беше упрекната в дискредитиране на държавните органи и основаване на " подправен облик на Съюз на съветските социалистически републики като терористична страна ".

Украинският център за цивилен свободи е учреден през 2007 година за отбрана на човешките права и поощряване на демокрацията в Украйна. Тази организация изигра значима роля в укрепването на украинското гражданско общество и в оказването на напън върху управляващите да трансфорат Украйна в пълноправна народна власт, се споделя в изказване на Нобеловия комитет.

Подарък за Путин?

На въпрос на публицисти дали решението на Нобеловия комитет може да се смята за самобитен подарък-послание за рождения ден на Владимир Путин, който в петък чества 70-ия си празник, представител на Норвежкия комитет Райс-Андерсен сподели, че Нобеловата премията за мир няма нищо общо с съветския президент.

Единствената връзка съгласно нея е, че съветските и беларуските управляващи са властнически режими, против които се надигнаха всички наградени лауреати.

Журналисти попитаха дали Комитетът се притеснява, че тези награди ще влошат обстановката с репресиите в Русия и Беларус и ще обиден директно хората, участващи в правозащитни действия. Райс-Андерсен отговори, че това е доста сериозен въпрос, който постоянно първо се взема поради от Комитета. Но в този случай, да вземем за пример, Алес Беляцки към този момент е лишен от независимост при извънредно сложни условия и тази премия може да помогне за настоящето му състояние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР