Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода

...
Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода
Коментари Харесай

Нобеловата награда за мир взима Мохмади - арестантка, която се бори за правата на жените в Иран

Нобеловата премия за мир беше присъдена на лишената от независимост активистка Наргес Мохамади за битката ѝ против потисничеството на дамите в Иран, съобщи Асошиейтед прес.

Председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен разгласи през днешния ден премията в Осло.

Мохамади, една от водещите ирански правозащитнички, се бори за повече права на дамите и за унищожаване на смъртното наказване.

Приветствайки Мохамади като " герой за независимост ", председателката на Норвежкия нобелов комитет стартира речта си с думите " Жена, живот, независимост " - един от лозунгите на мирните митинги против иранското държавно управление.

" Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата премия за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за нейната битка против потискането на дамите в Иран и битката й за поощряване на човешките права и независимост за всички ", съобщи Берит Райс-Андерсен.

В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо към 12 година отнемане от независимост - в пандиза Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс “ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространяване на агитация против страната.

Тя е заместник-ръководителка на " Центъра на бранители на правата на индивида " (ЦЗПЧ) - неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата премия за мир за 2003 година Ширин Ебади.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР