Нобеловата награда по медицина за 2023 г. бе присъдена на

...
Нобеловата награда по медицина за 2023 г. бе присъдена на
Коментари Харесай

Нобеловата награда по медицина за 2023 година бе връчена за разработването мРНК ваксините срещу коронавируса

Нобеловата премия по медицина за 2023 година бе присъдена на унгарския биохимик Каталин Карико и нейния американски сътрудник Дрю Вайсман за открития, довели до създаването на mRNA имунизациите, най-вече против болести, породени от коронавируси.

„ Откритията на двамата Нобелови лауреати изиграха решаваща роля за създаването на ефикасни мРНК ваксини против Covid-19 по време на пандемията, която стартира през 2020 година Чрез революционните си открития, които трансформираха радикално разбирането ни за това по какъв начин матричната рибонуклеинова киселина взаимодейства с имунната ни система, лауреатите способстваха за невиждано бързи темпове на създаване на ваксини по време на една от най-големите закани за човешкото здраве на нашето време “, изясни решението си Нобеловата асамблея в Каролинския институт в Швеция.

Те означиха също, че впечатляващата скорост, с която могат да се основават мРНК ваксини, дава опция тази нова технология да се употребява за създаване на сходни медикаменти против други инфекциозни болести. Освен това в бъдеще технологията би могла да се употребява за снабдяване на лечебни протеини и за лекуване на някои типове рак.

Нобеловата седмица през 2023 година стартира с премия за медицина и физиология. Във вторник, 3-ти октомври, Нобеловият комитет ще разгласи носителите на премията в региона на физиката, на 4-ти октомври – в региона на химията, а на 5-ти октомври – в региона на литературата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР