Но защо тези понятия са важни? Всички родители, експертите на

...
Но защо тези понятия са важни? Всички родители, експертите на
Коментари Харесай

Данни, анализ, облачни услуги - ключ към по-добро образование и по-добри резултати на матурите?

Но за какво тези понятия са значими? Всички родители, специалистите на МОН, специалисти в организации като нашата - “Образование без раници ”, постоянно се питаме по какъв начин учениците да реализират все по-добри резултати на матурите или така наречен държавни зрелостни изпити (ДЗИ).
За да решим сходен проблем обаче, първо би трябвало да знаем задоволително за аргументите и проявленията му. Трябва да знаем да вземем за пример кои възпитаници - в кои класове, учебни заведения, общини или области, по кои предмети - се показват добре на матурите. След това да проучваме аргументите, с цел да можем да създадем осведомени промени, където има потребност. Ако знаем кои възпитаници и учебни заведения демонстрират по-добри резултати, изключително в случай че проследим устойчивостта им във времето, евентуално ще научим положителни уроци, които да използван в цялата страна.
С две думи, като начало би трябвало да проучваме данните за резултатите на учениците на матурите. В “Образование без раници ” от дълго време задълбочаваме анализите на данните, оповестени от МОН за матурите - с цел да разберем в кои учебни заведения или даже цели общини и области в страната има потребност да оказваме помощ повече. През 2021 година се сдобихме с мощните услуги на облака Amazon за култивиране на по-големи масиви данни. Това бе допустимо посредством наш план “Анти-чупливост посредством облачни решения ”, финансиран от стратегия „ Кризата като опция “ на Столична община, управлявана от Асоциация за развиване на София.
Какво открихме с тези нови разбори - да вземем за пример за оценките на матурите по български език и литература? Да стартираме с очевидното и ще навлезем в изненадващото...
1. Разликите в междинния триумф на учениците сред областите в България наподобяват огромни и трайни!
Разгледайте тези графики, формирани на база данни на МОН:


(Източник: МОН посредством data.egov.bg. Резултатите за “София ” обобщават данни както за София - град/столица, по този начин и за София област.)
 
Веднага пораждат въпроси като:
●     Какво се случва в област Смолян (което не се случва в Търговище, да речем), тъй че да е на второ място по резултати след София (столицата обичайно има по-високи резултати)? В идните месеци ще работим по тези въпроси: Какво можем да научим от област Смолян, с цел да повишим резултатите на учениците и в други области на страната? Дали там РУО имат по-различна роля, дали там учителите са по-подготвени или стимулирани, или учениците имат достъп до повече запаси и поддръжка, тъй като да речем родителите им са с по-висок учебен статут и имат по-високи упования към децата си? Или нещо напълно друго? Каквото и да е, е значимо да го знаем и мултиплицираме.
●     Какво се трансформира в област Търговище през 2020 и 2019 година, тъй че резултатите на учениците да паднат толкоз по отношение на 2018 и 2015 година? Като разберем аргументите - по какъв начин да ги променим? Ще се радваме да се свържем дейните сътрудници и в Търговище и да научим повече.
●     По-добрите резултати на матурите в някои области на страната е превъзходен факт, само че въпреки всичко водят ли те до други хубави неща, до действителни благоприятни условия за развиване? Например, по-високи приходи на тези възпитаници в бъдеще или по-малко напускащи региона хора? И тези въпроси също са значими за нас и обществото, тъй като смисълът на образованието е да води и до на практика изгоди.
 
2. Разликите вътре в областите от време на време са по-големи от разликите сред областите - над 90% от дребните общини имат по-нисък резултат от огромния регионален град
Убедете се сами:

И още веднъж пораждат значими въпроси:
●     Защо учениците в дребните общини са обречени на ниски резултати?
●     Какво се случва в дребното, едвам 15 на брой " супер общини ", където междинният триумф е над този от регионалния град? Какво можем да научим от тях и да използван другаде? Имаме листата с тези общини и скоро ще стартираме да им пишем.
●     Защо са толкоз огромни разликите в общините към Варна, Видин и Шумен? Могат ли огромните градове да оказват помощ на дребните?
●     Защо в други страни се счита, че центровете на градовете са непривилегированите, а в България нормално е противоположното? Значи ли това нещо?
Благодарение на поддръжката на Столична община и опцията да проучваме данните на МОН за матурите благодарение на Amazon Web Services, планираме да изведем още доста такива заключения и активизиращи ни въпроси. С помощта на данни от институции като МОН и активността на самостоятелни и цивилен експертни организации като " Образование без раници ", Институт за проучвания в образованието, " Данни за положително ", " Заедно в час " и други, вграждането на цифровите технологии, проучвания и данни предлага решения за все по-добро обучение на децата в България.
Също, вложените старания в работата с по-новите технологии, като анализите в облака, ни разрешиха доста по-бърза работа, изчисленията на данни започнаха да лишават единствено секунди, стана допустимо да проучваме връзките сред доста повече типове данни. Така съумяваме да структурираме от ден на ден данни, само че превръщането им в стойност за българското обучение е по-дълъг и сложен развой и изисква компетенциите и напъните на доста и разнообразни специалисти, организации и институции. Нужно е и все по-добро схващане от жителите за смисъла на тези данни. Защото единствено по този начин на тяхна база гражданското и родителското общество може да изисква от ден на ден от всички нас, които работим в образованието.
 
Тази обява е подкрепена по план “Анти-чупливост посредством облачни решения ” на съдружие “Образование без раници ”, финансиран от стратегия „ Кризата като опция “ на Столична община, управлявана от Асоциация за развиване на София.
За “Образование без раници ”: “Образование без раници “, съдружие в социална изгода, превежда и приспособява най-хубавите в света безвъзмездни просветителни запаси и поддържа учащите, учителите, фамилията, институциите и всички, ангажирани с образованието, в постигането на високи просветителни триумфи. Консултира институциите, образова учители и шефове за възстановяване на процесите на преподаване и учене, с акцент цифровизация и потреблението на безвъзмездни просветителни принадлежности и запаси. Също по този начин е организацията зад българската версия на „ Кан Академия “ () - най-мащабната безвъзмездна платформа за общо обучение в света. Съдържа над 14 000 видео урока и над 100 000 интерактивни извършения (към май 2021 г.), най-много по образователните предмети от 1-ви до 12-и клас, подготвителни модули от университетското обучение и голям брой уроци от общокултурен темперамент. Те са вградени в образователна обществена мрежа, в която всеки учи със лично движение и с поддръжка на самата платформа, а учителите могат да ръководят виртуални класове, да наблюдават напредъка и да поддържат учащите съгласно потребностите им. С разнообразни принадлежности Кан Академия предизвиква " ученето до майсторство " и усвояването на основни компетентности на 100%. Безплатно. Платформата дава еднакъв късмет за отлични познания и умения на безусловно всички деца в България - наедно с над 102 млн. консуматори по целия свят (към май 2021 г.).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР