Но в Киев, Вашингтон, Лондон, Брюксел и Берлин няма да

...
Но в Киев, Вашингтон, Лондон, Брюксел и Берлин няма да
Коментари Харесай

Защо папата подкрепя мирния процес в Украйна?

Но в Киев, Вашингтон, Лондон, Брюксел и Берлин няма да го послушат

„ Франциск заложи на края на войната в Украйна. Това го слага наедно с Пекин, Ню Делхи и Бразилия, а не с Вашингтон, Лондон или Брюксел: той желае да постави завършек на западното въоръжаване на Украйна и да договаря за неотложно преустановяване на огъня. По-рано тази седмица Франциск неясно загатна за задачата, върху която работи, с цел да постави завършек на спора. И въпреки всичко той наподобява отчужди мнозина, чиято поддръжка би му трябвала, с цел да го направи “, - написа The Atlantic (5/5/2023).

Действията на Франциск обаче не са нито случайни, нито ирационални, считат наблюдаващите на изданието. Те са тенденциозен отговор на това по какъв начин Католическата черква се трансформира - и ще продължи да се трансформира - през 21 век.

Днес повече от всеки път католици живеят отвън Западния сват и не възприемат войната в Украйна по същия метод като Европа и Съединените щати. Погледната в тази светлина, позицията на Франциск предвещава бъдещето на църквата като геополитическа мощ, която ще бъде надалеч по-малко отстъпчива към Запада.

Западните водачи имат доста аргументи да бъдат недоволни от реакцията на Франциск на войната. Освен че подлага на критика напъните на Запада да въоръжи Украйна, той загатна, че НАТО също би трябвало да поеме виновността за нашествието, като постоянно цитира неназован посланик, който упрекна НАТО, че „ лае пред вратата на Русия “.

Докато Франциск осъди съветските военни дейности и съчувства на украинското страдалчество, той не осъди Владимир Путин. Напротив, Франциск го похвали като човек на културата и даже допусна, че съветският президент е работил от законни опасения за сигурността.

Това съставлява внезапно разкъсване с обичайна философия на Ватикана. В исторически проект Светият трон практикува това, което учените назовават модел на дипломация на „ великите сили “, като се причислява към суперсилата на деня.

Векове наред това значи де факто съюзи със Свещената Римска империя, Френската монархия и Австро-Унгарската империя. През по-голямата част от 20-ти век Рим беше толкоз завързан към западните сили, че папа Пий XII, папа от Втората международна война и гневен антикомунист, получи прозвището „ капеланът на НАТО “.

Никой актуален папа не е практикувал дипломацията на великите сили толкоз дейно, колкото Йоан Павел II. Той беше един от най-могъщите водачи на планетата - фигура освен духовна, само че и политическа. Натрупването на сходно въздействие би било немислимо без поддръжката на Запада.

Трудно е да се надцени контрастът сред голямата роля на Йоан Павел в международните каузи и ролята на папа Франциск в тях през днешния ден.

Когато Франциск навърши десетата си година като папа през март, съперничеството сред Русия и Запада още веднъж се насочи към прокси спора в Източна Европа. Сега обаче папата по-скоро не е склонен със западните сили, в сравнение с да се съгласи с тях.

Франциск одобри това, което може да се назова първата многополюсна геополитическа тактика на Ватикана. Вместо да се придържа към западния консенсус, Франциск потърси нетрадиционни съдружници в устрема си да откри решение в Украйна, като унгарския министър председател Виктор Орбан, частично с цел да не антагонизира Русия.

В този смисъл папата и неговите най-хубави помощници приканиха за версия на Хелзинкския развой от 21-ви век, дипломатическо изпитание за деескалация на напрежението по време на Студената война, което сплоти разнообразни източни и западни страни.

Като първият латиноамерикански папа, Франциск встъпи в служба, чувствайки се толкоз двусмислено към Съединените щати и другите западни сили, колкото и доста латиноамерикански водачи, поради историята на намесите в района от страна на Америка.

Но главната причина е демографската. През 1900 година в света е имало почти 267 милиона католици, повече от 200 милиона от които са живели в Европа и Северна Америка. Към 2000 година в света има съвсем 1,1 милиарда католици, само че единствено 350 милиона от тях са европейци и северноамериканци.

По-голямата част, 720 милиона души, са живели в Латинска Америка, Африка и Азия. Само в Латинска Америка са живели над 400 милиона души. До 2025 година единствено всеки пети католик ще бъде неиспанец.

Това е най-бързата и огромна демографска промяна на римокатолицизма в цялата му 2000-годишна история.

Ватикана постоянно реагира постепенно на сходни промени. Както се споделя в остарялата сентенция: „ Ако чуете, че идва краят на света, отидете в Рим, тъй като той ще стигне там финален “. Папството на Франциск – и неговата позиция по отношение на Украйна в частност – съставлява началото на пасторалното и политическо изложение на Църквата с нейните нови демографски действителности.

***

Ще бъде ли Франциск чут от Запада и Киев?

Малко евентуално. Лондон даде на Киев ракети с огромен обхват. Берлин изпрати още една голяма като размер военна помощ на Украйна. А на 14 май Шолц посрещна Зеленски с всички военни почести, като че ли го изпращаше в решителна борба. НАТО създава нов пакет от незабавна помощ за режима на бандеровците.

Вашингтон не крие недоволството си от забавянето на Киев в настъплението против Русия. Дори католическа Полша, изпълнена с ненавист към Русия, не желае мирните начинания на Франциск, а някои полски политици нарекоха папата „ сътрудник на Кремъл “.

Самият Зеленски, след среща с папата, се разкри в целия си растеж с безграничния си цинизъм и лицемерие, с помощта на новите приключвания на информация от Пентагона, оповестени от The Washington Post на 13 май, където той скрито възнамерява офанзиви на съветска територия и взривяване на тръбопровода, през който се доставя нефтът за Унгария.

Така " гълъбът на мира " на папата се натъкна на ято гарвани, които го раздраха на части.

На тези, които подхранваха антихристиянския, фашистки, терористичен режим, в този момент въобще не им е до християнските полезности.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР