, но спорните 2/3 от заплатата, които са допълнителните им

...
, но спорните 2/3 от заплатата, които са допълнителните им
Коментари Харесай

Депутатите ще получават заплати по банков път, но спорните 2/3 остават по решение на ПГ

, само че противоречивите 2/3 от заплатата, които са спомагателните им хонорари за съветници, сътрудници и комисии, ще се получават по банков път единствено в случай че ръководителите на парламентарните групи решат това.

Текстът бе препоръчан като смяна в правилника за 47-ото Народно събрание от Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ". Предложението е в три точки, които бяха гласувани настрана.

За първото - парите да се получават по банков път - гласоподаваха 131 депутати, срещу нямаше, въздържали се - 29. Второто, което е 2/3 от парите да се изплащат по банков път, бе отхвърлено, въпреки и гласувано два пъти - последният резултат, 67 " за ", 42 " срещу ", 52 въздържали се.
 Депутатските заплати единствено по банков път било на ръба на закона
Депутатските заплати единствено по банков път било на ръба на закона

Работникът може да получава заплатата си на ръка до избрана сума

А последната редакция - парите да се превеждат единствено по решение на парламентарната група, бе признато със 133 " за ", срещу няма, 22 въздържали се .

Дебатът по противоречивата тематика бе къс. Настимир Ананиев, народен представител от ВОЛТ и ръководител на Комисията по изменение на правилника, изрази мнение, че е значимо депутатите да излязат на ярко и ще има повече бистрота за обществото, защото в този момент по думите му се нарушава законът.

Любомир Каримански от Има Такъв Народ отбрани три пъти противоположното мнение от трибуната: Банков път не значи бистрота , сподели той. А вторият му аргумент бе, че Народно събрание е бюджетна организация и не може да става дума за сиви пари и Сметната палата може да прави инспекция.

Каримански се обърна и непосредствено към Настимир Ананиев, че защото е учител в УНСС в тази специфичност, би му писал " слаба оценка ".
 Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка
Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка

Обсъждали да си съкратят или анулират Коледната почивка

Доводите на ГЕРБ бяха, че парите на депутатите и в този момент се изплащат по банков път, Христо Гаджев уточни, че на Ананиев му се " привиждат торби с пари, за които очевидно мечтае ". Депутатът от ВОЛТ отговори: За торби не знам, само че за сакове чухме на автомагистрала " Хемус ".

Десислава Атанасова също се обърна от трибуната към Ананиев, че е комплициран в визиите си за деяние на правилника, който във връзка с финансовите правила постоянно се е ползвал по еднакъв метод. Тя бе безапелационна, че средствата са се получавали по банков път, те се заявяват на страницата на комисията за противопоставяне на корупцията с всички заявления на всички представители в предишни парламенти.

ГЕРБ направи процедурни предложение трите промени на текста да се гласоподават настрана, то бе признато.

Настимир Ананиев обаче бе безапелационен, че в предишното Народно събрание парите са се получавали в брой.
 Заплащането на депутатските заплати по банков път е добра процедура, съгласно Карадайъ
Заплащането на депутатските заплати по банков път е добра процедура, съгласно Карадайъ

Несъстоятелен бил въпросът дали тази процедура е в интерес на Делян Пеевски
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР