Но не може да очакваме, че цените на стоките ще

...
Но не може да очакваме, че цените на стоките ще
Коментари Харесай

Хампарцумян: Няма как цените да се върнат на нивата от преди две години

„ Но не може да чакаме, че цените на стоките ще се върнат там, където бяха преди две години. Инфлацията ще се задържи едноцифрена за задоволително дълго време, само че тя ще е от порядъка на 4-5 %. “

Това съобщи в ефира на „ NOVA “ банкерът Левон Хампарцумян . Според него новината, че през месец май в България за първи път отдавна се следи дефлация , няма по какъв начин да бъде справедлив фактор , защото става дума за къс интервал от време . По думите му би трябвало да се изчака да се види дали това събитие ще се трансформира в дълготрайна наклонност .

„ Едно от нещата, които обаче ни споделя е, че темповете на годишната инфлация се забавят. Това евентуално се дължи на сезонни фактори. Сега примерно плодовете и зеленчуците са по-евтини по отношение на зимата, което е обикновено. “

По думите му заплатите на българите се гонят с инфлацията , само че те би трябвало да се сдържат, до момента в който всички чакат още едно покачване на лихвите от страна на Европейската централна банка.

Според Левон Хампарцумян това води до по-скъпи нови заеми , а старите постоянно са по-изгодни. Той направи прогноза, съгласно която се чака покачване на лихвите по депозитите и заемите, като по думите му „ всички чакат у нас кой ще мигне първи “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР