Но инвеститорите нямат интерес да финансират стартъпи в тази област

...
Но инвеститорите нямат интерес да финансират стартъпи в тази област
Коментари Харесай

Метео-приложенията се профилират и развиват чрез AI

Но вложителите нямат интерес да финансират стартъпи в тази област

Все повече приложения за прогноза за времето интегрират данни за замърсяването на въздуха (графика: CC0 Public Domain)

Приложенията за прогнози за времето непрекъснато се усъвършенстват, като в тях към този момент се вграждат и логаритми с изкуствен интелект. Същевременно се създават и по-тясно профилирани версии с акценти върху по-специфични способи на потребление – за планинарство, за справяне с бедствени обстановки и други Но експертите от сектора са на мнение, че и в тази сфера си има характерни проблеми, като да вземем за пример дефицит на финансиране за стартъпи.

Пътуването по света с велосипед в продължение на две години може да е физическо предизвикателство за множеството от нас, само че Зоуи Ашбридж е намерила метод да направи въртенето на педалите малко по-лесно. Тя и нейният сътрудник и сателит Стюарт употребяват приложение, наречено Windy, с цел да наблюдават посоката напразно.

„ Използваме го всекидневно “, споделя 33-годишната Зоуи, която е от Шропшир, Англия. „ Това ни икономисва загуба на време и сила. Виждате ли – нашите колела тежат към 30 до 40 кг.; в случай че се движим против вятъра, карането е изтощително. Защо да прекарваме два часа в изнурително колоездене, когато на идващия ден същото разстояние ще отнеме 30 минути? “
още по темата
Приложенията за времето стават все по-подробни, само че и се профилират – с помощта на напредъка на изкуствения разсъдък. Това значи повече актуализации в действително време и персонализирани рекомендации.

„ Прогнозните модели стават по-точни… и това сигурно се дължи на техническия прогрес “, споделя Стивън Смит, основен изпълнителен шеф на американската Accuweather. Неговият бизнес се занимава с прогнозиране на времето от 1962 година, когато първият му клиент е компания за природен газ, поискала да може да възнамерява по-добре зимното търсене.

„ Крайната цел е при климатични екстреми да помогнем за спасяването на животи и да защитим собствеността, а в останалото време да помогнем на хората да вземат най-хубавите решения за въздействието на времето – да вземем за пример да си вземат ли чадър на излизане от къщи и да тръгнат ли по-рано за работа “.

Профилирани приложения за времето

В Метеорологичната работа на Обединеното кралство едно от най-големите софтуерни разработки през последната година е подобряването на цифровите метеорологични карти и данните, които се наливат в тях. „ Можете да видите по какъв начин се променя времето в действително време и какво идва към вас “, споделя Софи Йоманс-Смит, продуктов управител в приложението на Met Office. „ Ако има мощен дъжд, можете да погледнете прогнозата за дъжд онлайн и да видите накъде отива дъждоносният облак. Ние непрекъснато подобряваме технологията, която е в основата, и разширяваме обсега на доставчиците на данни, с цел да създадем усъвършенствания. “

В опит да приспособи продуктите си повече, Met Office вкара профилирани прогнози за съответни видове прилагане: за плажове и за планини. „ В прогнозата за плажа ви споделяме какъв брой е прохладно, какви ще бъдат вълните… и даже си партнираме с Кралската национална работа на избавителните лодки “, споделя Йоманс-Смит. „ Прогнозите за планините демонстрират ще бъде времето на върха на планините и долу, на равнището на земята. “

Междувременно въпросната работа разгласи през август, че е обединила напъните си с шотландската самолетна компания Loganair, с цел да усъвършенства още повече точността на своите прогнози. Сензори, инсталирани на самолетите на Loganair, следят изискванията на околната среда към самолетите по време на полетите. Твърди се, че тези данни оказват помощ да се предвиждат по-добре рискови метеорологични условия, а също и да се дефинират локализираните гръмотевични стихии и мъгли.

Финансиране на стартъпи

Ерик Фльоер е създател на ForecastWatch – американска компания, която проучва и съпоставя успеваемостта на доставчиците на прогнози за времето, в това число ограничения за акуратност. Той споделя, че синоптиците не престават да обръщат повече внимание на допустимо най-бързата връзка на фона на изменението на климата, което прави метеорологичните модели по-променливи.

„ Технологичните усъвършенствания доведоха до усъвършенствания в прогнозите, те са по-прецизни и надеждни. Сега хората ги употребяват по няколко пъти дневно. Просто има повече приложения на прогнозите на времето в действително време. [И все пак] за синоптиците е по-трудно да разпознават рисковото време, защото е рядко, само че се обръща повече интерес и внимание на „ по какъв начин по-добре да предвиждаме рисковото време? “ Въпреки това мисля, че липсва задоволително финансиране за стартъпи в тази област. “

Той допуска, че неналичието на финансова поддръжка за младите компании за метеорологични приложения по подигравка на ориста се дължи на … времето. По-конкретно – тъй като районът на Силициевата котловина в Северна Калифорния, татковина на доста софтуерни вложители, нормално не страда от рискови климатични прояви. „ Забележително е, че Силициевата котловина няма изменчиво време, което значи, че рисковите капиталисти там не мислят да влагат в сходно нещо “, споделя той.

Повече AI в приложенията

Обратно в Accuweather, Смит споделя, че неговите екипи са почнали да построяват бази данни с изкуствен интелект (AI) още в края на 80-те години на предишния век, с цел да оказват помощ при прогнозирането на времето. Сега промишлеността употребява AI, с цел да превежда автоматизирано докладите си на разнообразни езици.

„ Имаме световна публика с над 100 езика и диалекта, тъй че всички наши артикули би трябвало да бъдат преобразувани в редица разнообразни езици, които могат да се употребяват от потребителите “, споделя той. „ Най-новият метод за потребление на AI е обвързван с генерирането на тирада и сглобяването на изречения, които могат да бъдат доста подробни. Да има наводняване някъде може да е проблем за мнозина, в случай че пътуването до работното място минава през наводнения регион, по тази причина всеки език е значим “.

Качество на въздуха

Смит прибавя, че Accuweather влага повече, с цел да подсигурява, че потребителите са осведомени за неприятното време, само че и за качеството на въздуха.

„ Голяма част от това, което вършим, продължава да се концентрира върху здравето и сигурността “, споделя Смит. „ Повече хора се интересуват от качеството на въздуха, да вземем за пример въздействието от излизането на открито за тичане. Можем да покажем каква ще бъде прогнозата за замърсяване на въздуха, какъв ще бъде [приземният] озон и други дразнители. “

Той също по този начин споделя, че в случай че има горски пожар, компанията може да планува посоката на дима, силата и температурата. „ Става въпрос за възстановяване на предизвестията и визуализациите “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР