Но ето, блесна за миг, сякаш далечна мечта... От бурята по-силен вик, а

...
Но ето, блесна за миг,
сякаш далечна мечта...
От бурята по-силен вик,
а
Коментари Харесай

Стилияна Узунова с изложба живопис „Пристан“ във Варна

„ Но ето, блесна за момент,

сякаш далечна фантазия...

От бурята по-силен зов,

а в действителност - светлина.

И морето като че ли притихна,

и корабът беше прочут,

намери своя кей,

в един по-добър свят. “

Иван Иванов

От 12 до 31 март 2024 година Арт Галерия Le Papillon e самобитен „ Пристан “ за последните произведения, основани и селектирани за едноименната галерия на надарената и вдъхновяващо енергична Стилияна Узунова. Откровена, търсеща, експериментираща, вълнуваща, с достоверен почерк, многослойност и многоплановост на размислите й във форма и цвят, Стилияна ни дава опция за странствуване над нещатаq, и във времето. Творбите й възвисяват и придвижват и мисълта, и погледа над злободневното, над пространствата, където можем да намерим своя нравствен кей. В тази експозиция нейното прочувствено „ пътешестване “ ни стопира там, където има „ Надежда “, „ Само за минутка “, „ При нашите следобеди “ „ Да си осезаем концепция “ и „ Така нататък “...

Самите имена на картините й основават същото чувство като комплицираните сюжети на художничката. Там историите се развиват на разнообразни плоскости, като в паралелни светове, където тънките влакна и символни фигури вършат връзката сред тях енигматична и разгръщаща се като лабиринт.

" Паралелни светове ", Стилияна Узунова

Наративът в живописта на Стилияна е динамичен, действителен и сюрреален, образен и нереален по едно и също време, и евентуално всеки може да открие още няколко стила в картините й. Стилияна употребява комплицирани композиции, където действието се развива на разнообразни равнища, сякаш фенът е поканен да лети в нейн сън. Похватът й да демонстрира света от птичи взор внушава обобщаване на картината и отличаване на най-важното. Смесването на техниките на струпване на бои, с сходно на акварел свободни разливания и дребни фини елементи с пастел, концентрира фена в сюжета и колкото повече гледаме, толкоз повече откриваме. Често свободно обособените пространства, редуващи с пейзажи, обекти и цялостни с живот, движещи се фигури, акцентират оригиналността и неподражаемостта на стила й. Пъстротата на авторката като персона се демонстрира в живописта с разнообразни механически обноски, като напластяването тук-там на маслените бои, основават компактност и размер на историите с хармониращи цветни акценти. Тази комплицирана енигматична и композиционна конструкция е подкрепена и от избора на средствата. Художничката употребява акрил, пастел, маслени бои и въглен. Така конкретизира описа, влизайки в рисунъчен подробност и по едно и също време с това, посредством резултата на цветните петна на спонтанни разливки, завоалира изплуващите като през мъгла изрезки от действителността.

В живописта си Стилияна е същинска и смела и не рисува, тъй като би желала да се хареса на едни или други ценители, а тъй като е свободна и откровена. Картините й съхраняват персонално прекарване, обръщение, смисъл и извират от подсъзнанието, богато на страсти, очаквания, знаци. Фигурите в нейните картини са метафора на мислите, стремежите, разочарованията, слабостите. Сандъците, камъните, багажът, шатрите, са избавителни куки, знак на нейното минало и бъдеще. А множеството усукани, снадени и преплетени линии са метафора на човешките усеща и свързаността на всичко в света. Историите са като сънувани разкази, които съхраняват с деликатност и топлина мемоари за персонални прекарвания, фрагменти от познати подиуми, звуци, аромати и светлини.

„ Всеки обича да открива. Или да се върне там, където е бил нехаен. Да избяга или просто да се наслаждения на новото. Живописта дава опция за това пътешестване във времето. Дава опция да следваш посоките, които животът ти предлага. Това напредване в пространството и в страстите ни в действителност е едно пътешестване и търсене на пътя. Пътят към нас самите. Човек се губи, само че се и трансформира. Среща се със себе си... и отново потегля... със своя си " багаж. Всъщност пътят е метафора за посоката, в която сме тръгнали. ", споделя авторката.

Стилияна Узунова произлиза от семейство на художници, а самата тя е приключила Художествената гимназия и Националната художествена академия в София със компетентност,,Книга и печатна графика " при проф. Владислав Паскалев. Освен като актуален художник тя е позната, като почитан художник-гримьор от тв формата " Като две капки вода ". Отличена е с доста награди в България и чужбина. До момента има осем независими изложения. Участва и в доста общи експозиции и планове.

Заповядайте на разкриване на изложбата - 12.03.2024 /вторник/ от 18:00ч. в изложбения салон на Арт Галерия Lе Papillon, където в компанията на надарената Стилияна Узунова, всеки ще откри своя друг кей - бягство от всекидневието!

Експозицията може да бъде забелязана от 12-ти до 31-ви март 2024 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде прегледана на уеб страницата artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.
" Да си увловим концепция ", Стилияна Узунова

СТИЛИЯНА УЗУНОВА е родена през 1978 година в София, България, където живее и работи и сега. През 1997 година приключва НУИИ „ Илия Петров “, а през 2005 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Владислав Паскалев със компетентност - ``Книга, илюстрация и графичен дизайн``. В последните 10 години прави осем независими изложения в едни от най-хубавите галерии в София, Пловдив, Плевен, Бургас, както и в Културно – осведомителния център на България в Скопие. Многобройни са участията й в общи национални и районни изложения, кураторски планове и влиятелни арт конгреси - присъединяване в план „ Места до поискване “ на Национални есенни изложения в „ Къща Мексиканска графика “, Пловдив; план „ Съвременна българска живопис 7X5X3 “, СБХ, София; Художествена изложба Владимир Димитров – Майстора, Кюстендил; Festival of Lights, Berlin - част от селекцията в 15-тото юбилейно издание на фестивала и планиране на творба ‘’От бъдещето‘‘ на фасадата на Bode Museum; Градска художествена изложба Благоевград и десетки други тематични участия в цяла България. Трето потомство художник, Стилияна е по едно и също време и виртуозен гримьор в „ Като две капки вода “ и в кино продукции. Но същинското й предопределение е живописта.

НАГРАДИ

• ЛУНАР Фестивал на светлините, София – част от селекцията на фестивала, творби на изкуството, прожектирани на ConvARTsations върху фасадата на хотел HYATT - 2023

• Фестивал на светлините, Берлин – част от селекцията в 15-тото юбилейно издание на фестивала; проектирана работа по фасадата на музей Боде - 2019 г

• 2019 година - Класиране в състезанието за ателиета на СБХ. Cite International des Artes, Париж

• Победител в Творческа резиденция на „ Cite international des arts ” Париж - 2018

• Носител на премията на журито - Девето интернационално биенале на дребните форми, Плевен – 2018 година

• 2021 година - Награда на Съюза на българските художници. Художествена изложба „ Христо Цокев “, Габрово – Второ национално триенале

• 2023 - Номинация на СБХ за живопис, Национална галерия Лудогорие, Художествена изложба Проф. Илия Петров, Разград
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР