Но е безспорно, че с енергийните напитки не бива да

...
Но е безспорно, че с енергийните напитки не бива да
Коментари Харесай

Енергийните напитки са по-скоро вредни, отколкото полезни

Но е несъмнено, че с енергийните питиета не трябва да се прекалява и е неприемливо да се купуват от съмнителни места, примерно от треньори във фитнеса

Смята се, че в естествените магазини се продават енергийни питиета, подлежащи на надзор и съобразени със законовите правила.

В целия свят, а и в България потреблението на енергийни питиета пораства. Макар че са стимуланти, при продажбата им няма ограничавания – може да си ги купи и дете.

Енергийните питиета съдържат кофеин, витамини и аминокиселината тау-рин. При някои има добавени естествени стимуланти като корен от женшен или гуава. Захарта е от 110 до 156 г в бутилка от 500 мл.

Британско изследване от предходната година е открило, че изследваните питиета от известни марки съдържат приблизително 160 мг кофеин, а Европейската организация за сигурност на храните предлага целодневната доза да не надвишава 105 мг.

Проучване, оповестено в Съединени американски щати също предходната година, сочи, че енергийните
напитки предизвикват евентуално рискови промени в сърдечната активност. Кръвното налягане остава „ доста по-високо ” в продължение на 6 часа. 2 часа пулсът е неравномерен.

Причината е кофеинът – 10 минути след изпиване на напитката той попада в кръвта, покачва налягането й и трансформира сърдечния темп. Цялостният резултат от напитката се усеща сред 15-ата и 45-ата минута. Тогава има повишение на концентрацията и изостряне на вниманието. След 1 час кофеинът е изцяло всмукан, а черният дроб е вкарал в кръвта огромно количество захар. Щом резултатът от кофеина отслабне, равнището на кръвната захар спада и човек усеща отмалялост.

При потреблението на огромно количество енергийни питиета има мощно сърцетуптене, високо кръвно, гадене и повръщане поради пресищането на кръвта с кофеин.

Възможно е мощно главоболие, нервност и тревога

Коктейлите, в които се смесват енергийни питиета с алкохолни напитки, не се предлагат. При използването им човек поема повече кофеин, калории и захар, в сравнение с в случай че изпие енергийната и алкохолната напитка поотделно. Ефектът е още веднъж сърцетуптене, бодърствуване и възбуденост.

При децата след енергийни питиета се демонстрират признаци на раздразнителност и свърхактивност. Те не са потребни и тъй като форсират развалянето на млечните зъби.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР