Нивото на знания и умения по математика, четене и природни

...
Нивото на знания и умения по математика, четене и природни
Коментари Харесай

Половината от 15-годишните ученици нямат базови знания и умения по четене, природни науки и математика

Нивото на познания и умения по математика, четене и естествени науки на над половината български деветокласници е под базовия най-малко. Това демонстрират резултатите от интернационалното проучване PISA , във вторник. Тестът ревизира уменията на 15-годишните възпитаници да ползват усвоените познания на процедура.

Новината идва на фона на проект на Министерството на науката и образованието (МОН) от идната образователна година да вкара входни изпити за деветокласниците.

Според резултатите от извършеното през 2022 година проучване на PISA по математика българските учениците са на последно място в Европейския съюз , а по четене – на предпоследно.

15-годишни възпитаници от 81 страни са решавали тестванията по математика, четене и естествени науки, като главната оценена област е математическа просветеност. В България тестванията са създали 6107 възпитаници, родени през 2006 година от 202 учебни заведения в цялата страна, заяви МОН. Те са определени на инцидентен принцип.
Половината са под сериозния най-малко на познания
Общо 54% от тях са под сериозния най-малко на познания и умения по математика, 53% нямат обикновени четивни умения, а 48% са с дефицити по естествени науки.

Това значи, че половината деветокласници не са съответни в решаването на задания и проблеми, с които се сблъскват във всекидневието си.

Средният резултат на учениците в България е по-нисък от междинното за Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и в трите оценени области.

По математическа просветеност междинният резултат на българските възпитаници е 417 точки. За съпоставяне, междинният резултат за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 472.

Резултатът е по-нисък и от този на последното проучване на PISA през 2018 година - 436 точки.

В България делът на учениците без обикновени познания и умения по математика се усилва от 44% през 2018 година на 54% през 2022 година, при приблизително равнище за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 31%.

Традиционно най-силно се показват учениците от Сингапур , които на PISA 2022 имат 574 точки. Следват ги тези от Макао и Китай . Резултатите на България са сходни с тези на Кипър, Молдова, Монголия, Катар и Чили .

По четене приблизително деветокласниците имат 404 точки (при 420 през 2018 г.), с което България се подрежда след Индонезия и Филипините .

Делът на учениците, които не схващат какво четат, се усилват от 47% през 2018 година на на 53% през 2022 година Средното равнище за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 26%.

По естествени науки междинният резултат на учениците понижава от 424 през 2018 на 421 точки през 2022 година С него България се подрежда след Мексико и Бразилия .

Българските възпитаници с липса на базови знания по естествени науки се усилват от 47% през 2018 на 48% през 22022 година, при междинен % за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 24 на 100.
МОН ще вземе ограничения
На представянето на проучването от МОН означиха, че междинните резултати като цяло на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз също са доста по-ниски от 2018 година

По думите на Неда Кристанова от Центъра за оценяване на предучилищното и учебното обучение резултатите на България се задържат постоянни, въпреки че са много под междинното равнище.

От МОН означиха още, че обществената среда въздейства мощно на представянето на учениците. Показателно е, че учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, демонстрират по-високи резултати и по четене с схващане, и по математика, и по естествени науки.

Общо 41% от учениците в България споделят, че не се оправят добре в множеството или във всички часове по математика (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз този % е 23 на сто), а 48% не слушат какво споделя учителят (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз са 30%).

В същото време 46% от българските възпитаници се разсейват с цифрови устройства в клас, до момента в който междинният % за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 30%. В същото време 40% се разсейват от други възпитаници, които употребяват цифрови устройства (средно за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 25 на сто).

От идната образователна година деветокласниците ще държат входящи изпити по български език, математика и естествени науки, а дилемите ще са сходни на тези на PISA.

Те ще би трябвало да открият уменията на децата за решение на на практика проблеми, сподели в понеделник министърът на образованието Галин Цоков .

" Ако се стартира занапред целеустремено да се преподава по посока на построявания на умения у учениците, на идващото издание на PISA може да чакаме по-добри резултати ", сподели Цоков във вторник.

По думите му не резултатите на PISA са най-важни, а да това децата да излизат от учебно заведение готови за живота.

Сред ограниченията, които подхваща МОН, е и квалификацията на учителите - по нова оперативна стратегия ще бъдат подготвени 38 хиляди учители.
Какво е PISA
PISA е програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване за интернационално оценяване на 15-годишни възпитаници. То се организира на всеки три години. В него вземат участие 81 страни .

Тестовете, създадени от интернационален екип от просветителни специалисти, са по четене, математика и естествени научи. Те изследват до каква степен учениците могат да вземат решение комплицирани проблеми, да мислят сериозно и да споделят дейно.

Резултатите би трябвало да хвърлят светлина върху равнището на просветителните системи и до каква степен те приготвят учениците за провокации в действителния живот и за бъдещия им триумф.

15 години е възрастта, на която множеството възпитаници по света са в края на наложителното си учебно обучение.

Въпросите правят оценка способността на учениците не да възпроизвеждат обстоятелства, а да разсъждават и ползват знанията си към нови обстановки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР