Нивото на водата в река Тополница застрашително се е покачило

...
Нивото на водата в река Тополница застрашително се е покачило
Коментари Харесай

Река Тополница застрашава пазарджишко село, кметът търси помощ

Нивото на водата в река Тополница застрашително се е покачило и заплашва да залее пазарджишкото село Юнаците, заяви кметът на обитаемото място Стоян Кузев. Тази нощ към 5:00 часа реката е била на косъм да прелее. До сутринта равнището е спаднало, само че рискът остава, защото в почивните дни се чакат нови значителни превалявания.

Причината за сериозната обстановка е неприятно разчистване на речното корито, предоставено от “Напоителни системи “. При сечта в него са оставени огромни клони и дървета. Водата ги е понесла и е направила от тях яз при брода на реката, описа Кузев. Ако незабавно не се вземат ограничения, по този начин образувалата се стена ще спре очакватата нова приливна вълна, ще бутне моста, а водата ще влезе в селото.

Кметът напомня, че тъкмо по този начин се случи в Юнаците и през лятото на 2005 година. Тогава поради непочистено речно корито Тополница заля към 15 къщи и аграрни земи. За да предотврати нова покруса, Кузев през днешния ден обикаля институциите и търси помощ.

След проливния дъжд пътят Калугерово-Карабунар е бил наводнен тази нощ и краткотрайно по него е било невероятно да се мине, оповестиха от Информационен център - Калугерово. Под надлеза на Автомагистрала " Тракия " малко след среднощ е имало над метър вода. Подаден е сигнал на 112. В момента шосето е отводнено, само че има наноси, тъй че рекомендацията към водачите е да карат деликатно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР