Нивото на водата в карнобатското село Сърнево остава високо. Хората

...
Нивото на водата в карнобатското село Сърнево остава високо. Хората
Коментари Харесай

В село Сърнево са готови за евакуация във всеки момент – река Русокастро се разля

Нивото на водата в карнобатското село Сърнево остава високо. Хората там бяха в очакване на приливна вълна от язовирите, само че водата се е разляла сред обособените язовири, оповестява bTV.

Според локалните хора коритото на река Русокастренска не се почиства задоволително постоянно, което води до заустване на води и боклуци.

„ От 60 години пребивавам тук, тази река все ни безпокои. Трябва да се вземат някакви ограничения “, съобщи жителка на селото, която нощес се е евакуирала от вкъщи си. Дворът ѝ е наводнен непрекъснато, не смее да засее градината си.

Друг гражданин на селото всеки ден мери равнището на водата с пръчка и е подготвен когато и да е да тръгне да се избавя. „ Чакаме с неспокойствие да се отдръпна. Но не става и това е “, сподели той.

Подобно е положението в наводненото през есента село Ливада, където хората с паника наблюдават равнището на водата при всеки дъжд. Последният дъжд отново трансформирал дерето, което минава през селото, в езеро.

Част от къщите там към този момент са ремонтирани, само че хората се тормозят от ново заливане.

В прилежащото село Тръстиково дигата е пропаднала на няколко места, а в Попски извор деретата са задръстени и преливат. Тази част от река Русокастренска се стопанисва от „ Напоителни системи”. Дружеството би трябвало да поддържа и дигата, а има действителна заплаха тя да се скъса.

„ За да бъдат изчистени държавните сектори е нужна съответната финансова поддръжка. Продължаваме да пишем писма до съответните отраслови министерства, с цел да може да ни бъде обезпечено финансиране”, сподели Владимир Крумов, зам.-областен шеф на Бургас.

И защото пари за разчистване с техника няма, отново ще се разчита на пандизчии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР