Нивото на водата в басейните, използвани за охлаждане на реакторите

...
Нивото на водата в басейните, използвани за охлаждане на реакторите
Коментари Харесай

Украйна: Няма проблеми с охлаждащите басейни на Запорожката АЕЦ

Нивото на водата в басейните, употребявани за изстудяване на реакторите в украинската Запорожка атомна електроцентрала, e устойчиво макар намаляването на равнището в близкия язовир “Каховка ”, заяви украинският министър на околната среда, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10737
Нивото на водата в резервоара е спаднало фрапантно след разрушаването на язовир " Каховка " предходната седмица.

Запорожката нуклеарна централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир, с цел да охлажда нуклеарното гориво и с цел да се избегне случай, съобщи Международната организация за атомна сила преди дни.

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, провокира евакуацията на хиляди хора от наводнените зони и породи безпокойствие за Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците и намираща се на 150 километра нагоре по течението.

След изследване стана ясно, че интервенциите по изпомпване на вода би трябвало да продължат, даже и водното равнище да спадне под сегашния предел от 12,7 метра, който преди този момент бе преценен като сериозен, изясни организацията към Организация на обединените нации. Тя фиксира в този момент на 11 метра сериозния предел на водното равнище.

Горивото в дейните зони на реакторите и в басейните за предпазване би трябвало да се охлажда непрекъснато, с цел да се предотврати повреда и вследствие на нея обособяване на радиоактивни субстанции в околната среда.

Персоналът на АЕЦ Запорожие към този момент вкара ограничения за ограничение на потреблението на вода, като тя се употребява единствено за съществени действия, свързани с нуклеарната сигурност.

Киев и Москва се упрекват взаимно за разрушаването на язовира.

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на спора - тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откогато беше завладяна от съветската войска на 4 март 2022 година, 10 дни след началото на нашествието в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР