Нивото на тестостерон при мъжете намалява от ядки, елда и

...
Нивото на тестостерон при мъжете намалява от ядки, елда и
Коментари Харесай

Храните, които не са безобидни за мъжкия тестостерон и либидото

Нивото на тестостерон при мъжете понижава от ядки, елда и фасул, сподели диетоложката и кандидатка на медицинските науки Инна Кононенко. Тя предизвести за тези и други артикули, понижаващи тестостерона, в изявление за радио „ Москва 24 ”.

Според Кононенко мъжете с ниски равнища на тестостерон би трябвало да заобикалят да ядат храни, богати на бета-ситостерол. Това е вещество, което понижава интензивността на ензима 5-алфа редуктаза, който форсира превръщането на тестостерона в неговата биологично дейна форма.

„ Има доста бета-ситостерол в елдата, белия дългозърнест ориз, овесените ядки, перления ечемик и ръжената каша. Има го в огромни количества и в боба, фъстъците, граха и лещата ”, посочи тя.

Също по този начин, продължи диетоложката, има доста бета-ситостерол в ядките: орехи, кедрови ядки, бразилски орехи, кашу, шам фъстък, лешници, бадеми и сусам. Високо е наличието на това вещество и в растителните масла - слънчогледово, маслиново, царевично, ленено, сусамово и тиквено. Освен това го има в копъра, слънчогледовите семки, царевицата и авокадото, изброи диетологът.

В същото време, акцентира тя, коства си да се ограничи използването на тези артикули единствено в случаите, когато кръвният тест сподели в действителност ниско равнище на тестостерон. „ Нормалните равнища на тестостерон би трябвало да са над 12 nmol/L. Индикатори от осем до 12 nmol/l изискват спомагателна здравна диагноза. Ако цифрите са под 8 nmol/l, това е неоспорим недостиг, който изисква терапия “, предложи тя.

БГНЕС напомня, че тестостеронът е основния мъжки сексуален хормон и анаболитен стероид. И при дамите, и при мъжете той играе основна роля в здравето и положителното физическо положение. Наред със половата интензивност, включваща контролиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличение на силата, увеличеното произвеждане на еритроцити и отбрана срещу остеопороза. Средно мъжете създават от 40 до 60 пъти повече тестостерон от дамите, само че дамите са по-чувствителни към хормона. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР