Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливането й

...
Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливането й
Коментари Харесай

По-малко от метър до преливането на Дунав, опасно време в страната

Нивото на река Дунав се следи непрекъснато. До преливането й остава по-малко от метър. Засега от спешните щабове твърдят, че няма заплаха за хората и от заливане на къщи. Община Лом има подготвеност да стартира да построява краткотрайни насипи.

Вчера сутринта равнището на Дунав при Лом и Видин надвиши седем метра и половина. Първата защитна дига стартира да се построява при равнище 850 сантиметра.

Жителите от бургаското село Дебелт прекараха миналата нощ в подготвеност за евакуация. Причината е сериозно високото равнище на водите на река Средецка. Вече са залети дворове, а водата се доближава и към къщите, ситуирани покрай коритото, съобщи NOVA.

Високи води има и по поречието на река Арда. Язовир „ Кърджали” към този момент не прелива. До ръба му остават към 20 см. Властите твърдят, че заплаха за околните обитаеми места няма.

Оранжев код за мощен вятър и сняг е разгласен за 18 области в четвъртък .

За останалата част от страната е разгласен жълт код.

Оранжевият код е в действие за София-град, София - област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Силистра. В тези области се чака формиране на снежна завивка от 10 до 30 сантиметра.

Жълт код за превалявания от дъжд, който до вечерта ще премине в сняг и мощен вятър, е в действие за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас.

Очакваните количества превалявания ще са сред 15 и 35 литра на кв./м.

Подробна прогноза за времето вижте в Sinoptik.bg

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР