Нивото на река Дунав е едно от най-ниските през последния

...
Нивото на река Дунав е едно от най-ниските през последния
Коментари Харесай

Спадът на Дунав: Отчетени са едни от най-ниските нива от 100 години


Нивото на река Дунав е едно от най-ниските през последния век. Корабоплаването по поречието на реката продължава да е затруднено. В някои елементи на Румъния е застрашено и снабдяването с питейна вода. Междувременно европейски учени предизвестяват, че Европа е изправена пред най-тежката суша от най-малко 500 години.

Заради продължаващата суша Дунав пресъхва от седмици в някои елементи на Европа. Нивото на втората най-дълга река на континента е достигнало едни от най-ниските си стойности за последните 100 години. Дунав минава през териториите на над 10 страни, доста от които употребяват реката за превоз на артикули. На места обаче засушаването е толкоз огромно, че корабоплаването е затруднено. 
Дебитът на Дунав е невисок, има пясъчни бързеи към 565-ия километър и има кораби, които чакат да преминат. Тези, които желаят да плават нагоре по реката, чакат на 559-ия километър, а пътуващите надолу по течението - на 570-ия.
капитан Радой Дорел, шеф на пристанище

Нивото на водата спадна рекордно бързо - само за 3 седмици то е с метър и половина по ниско край Будапеща, поради експремните температури, довели до невиждани суши.  

В някои елементи на Румъния се оповестява, че спадът на Дунав дори застрашава снабдяването на хората с питейна вода.

Междувременно европейски учени предизвестиха, че Европа е изправена пред най-тежката суша от най-малко 500 години. В отчет на Европейската комисия се показва, че за близо половината от територията на Стария континент са издадени предизвестия за тежка суша.

По тази причина учените съобщават, че реколтата от летни култури е намаляла. Опасността от засушаване нараства в няколко страни, в това число Англия, Германия и Франция. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР