Нивото на кръвната захар е един от най-важните параметри, които

...
Нивото на кръвната захар е един от най-важните параметри, които
Коментари Харесай

Какво трябва и какво не трябва да ядем при висока кръвна захар?

Нивото на кръвната захар е един от най-важните параметри, които безусловно всеки би трябвало да управлява. Дори и да нямате диабет и да не сте диагностицирани с метаболитен синдром, добре е един път годишно да си вършиме кръвни проучвания.

За страдание повишението на равнищата на захарта е мъчно да се наблюдава: признаците са по-скоро „ замъглени “ и постоянно човек даже не схваща, че тялото му незабавно се нуждае от помощ. Ако равнището на глюкозата ви се приближава до сериозните стойности и е на път да надвиши горната граница, значимо е да измененията диетата си.

Ето какво би трябвало да се яде при висока кръвна захар.

1. Овесени ядки

Овесените ядки оказват помощ за намаление на кръвната захар, набират на тялото ни фибри и ни оказват помощ да останем сити по-дълго, само че единствено при едно изискване: би трябвало да бъдат направени от минимално модифицирани зърнени храни. 

Мюслито само ще навреди на здравето ни. Направете си сами каша от овесени ядки и прибавете към нея сухи или пресни плодове.

2. Кисело мляко

Киселото мляко е превъзходен артикул, с който да започнете деня си. То изобилства от протеини, млечни мазнини - с помощта на тях ще се сте сити до обяд.

Но никога не консумирайте подсладени млека, тъй като те са по-скоро нездравословни, в сравнение с потребни.

3. Бобови растения

При повишението на чувствителността към инсулин е изключително значимо да консумирате бобови храни. Факт е, че фибрите, съдържащи се в тях, подхранват потребните бактерии в червата и също по този начин намаляват инсулиновата устойчивост.

4. Цвекло

Цвеклото има дарба да управлява скоростта, с която глюкозата се всмуква в кръвта, без да покачва нейното сериозното равнище незабавно след хранене. Така че една порция цвекло дневно е отлично решение!

5. Подправки

Канела, кимион, риган, къри - тези подправки също контролират чувствителността на тялото ви към инсулин. Друго тяхно потребно свойство е, че те вършат усета на ястията по-наситен и понижават желанието за консумация на сол.

От какво би трябвало да се откажете?

1. Протеинови барчета

Ако мислите, че това е най-лесният метод за бързо попълване на недостига на протеини, насищане на глада и зареждане с сила, грешите. Прочетете деликатно написаното на опаковката на протеиновите барчета - доста от тях съдържат повече захар в сравнение с протеин. 

2. Подсладено кисело мляко 

Киселото мляко е съвсем съвършена закуска... само че единствено в случай че не съдържа нищо друго. Подсладените кисели млека съдържат до шест чаени лъжички захар - прекомерно огромно количество както за възрастни, по този начин и за деца.

3. Нискомаслени млечни артикули

Ако сте жена и изключително в случай че сте на възраст над 40 години, би трябвало изцяло да премахнете от менюто си обезмаслените млечни артикули: колкото повече напредва възрастта ни, толкоз повече се нуждаем от калций и витамин D, които се съдържат в обилие в млечните артикули продукти. Но тези две потребни субстанции не се усвояват без задоволително мазнини.

Освен това съвсем всички храни без мазнини съдържат огромно количество захар за възстановяване на усета.

4. Готови сосове

Готовите сосове - майонеза, кетчуп и дресинги за салати, безусловно са пренаситени с добавена захар. Откажете се от тях най-малко за известно време и сами ще усетите разликата.

5. Изкуствени подсладители

Ако имате диабет вид 2, изкуствените подсладители няма да покачат равнищата на захарта. Но в случай че сте здрави, най-добре е да стоите настрани от заместителите на захарта, доколкото е допустимо: съгласно диетолози потреблението на нискокалорични подсладители може да способства за метаболитен синдром и фактически да усили риска от преддиабет и диабет вид 2, изключително при хора със затлъстяване.

6. Мазна храна

Някога въглехидратите бяха одобрявани като най-важния фактор за сигурност на храните, само че проучванията демонстрират, че наличието на мазнини също може да повлияе на кръвната захар и те да се окажат един от факторите, които я покачват.

Това се отнася най-много за хората, диагностицирани с диабет вид 2.

Проучване, оповестено в International Journal of Health Sciences, удостовери връзката сред приема на мазнини, диабет вид 2 и нарушавания глюкозен толеранс. Факт е, че мазнините забавят храносмилането на въглехидратите и в случай че пациентът приема инсулин, тогава неговото равнище може да доближи пик в неуместно време.

7. Кафе

Въпреки че множеството изследвания удостоверяват, че постоянната консумация на черно кафе може да помогне за понижаване на риска от диабет вид 2 в дълготраен проект, хората, които към този момент са диагностицирани с това заболяване, би трябвало да заобикалят кафето. Факт е, че при някои хора равнищата на кръвната захар могат да бъдат доста чувствителни към кофеина и да се покачат след потреблението на чаша от кофеиновата напитка.

8. Плодови сокове

Пресните плодове или смутита са потребни и безвредни за вашето здраве, даже в случай че равнището на захарта ви е леко нараснало (разбира се, в случай че ги консумирате умерено). Но плодовите сокове са същинска отрова, защото те не съдържат фибри, а единствено чиста плодова захар, която неотложно се всмуква в кръвния поток и предизвиква бърз скок на инсулина. Редовните съмнения в неговите равнища може да доведат до промени в инсулиновата устойчивост на клетките и доста да усилят риска от развиване на диабет. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР