Нивото на гръцките железници е по-слабо от това на българските.

...
Нивото на гръцките железници е по-слабо от това на българските.
Коментари Харесай

Гръцки министър: Преди 3 г. построихме модерна жп линия, но я управляваме като преди 30 г.

Нивото на гръцките железници е по-слабо от това на българските. Причините са в неприятната инфраструктура, което включва линията, контактната мрежа, сигнализацията, неприятната кадрова обезпеченост. Това сподели по bTV проф. Симеон Ананиев, жп специалист.

Според него в Гърция е издигната скъпа и съвременна система, а я ръководят ръчно. Имат техника, която дава опция за прекъсване на влаковете, само че това не е работило. Единият трен се е движил със 160, другият - със 120 км/ч. По неофициална информация пътническият е направил опит да спре, само че товарният - не, добави проф. Ананиев.

Той цитира гръцкият министър на превоза Костас Караманлис: " Преди 3 година направихме съвременна линия, само че работим като преди 30 години. "  Проф. Ананиев съобщи, че в Гърция би трябвало да се направи самостоятелен одит на жп превоза им. А България да направи доста съществени заключения за положението на бранша у нас.

До момента 44 са жертвите от челния конфликт сред товарен и пътнически трен сред Солун и Лариса в Гърция. На мястото на случая има разпънати военни палатки за работещите непрекъснато военни, пожарникари и доброволци по акцията в търсене на живи хора или жертви, стана ясно от репортаж по bTV.

Първите 4 вагона от пътническия трен са овъглени, защото от удара избухва голям пожар. Властите проверяват като съществена причина човешка неточност, защото в този сектор стоманеният път се ръководи ръчно. Арестуван е началникът на гарата за гибел по несъобразителност. Машинистите и на двете композиции са починали - открити са телата им, търсят се двама от екипажа на товарния трен.

Стотици хора търсят околните си на мястото на злополуката и лечебните заведения, доста от починалите са студенти, прибирали се вкъщи след дълъг уикенд. На място работят 30 спасители и доброволци. Според тях към 20 индивида са още в неопределеност.

В сряда - часове след злополуката, доста студенти в разнообразни градове в Гърция излязоха на митинги. Оставки подадоха министърът на превоза Костас Караманлис и шефа на жп превоза. Студентите обаче излязоха на митинг и гражданско непокорство - хвърлят камъни по полицията и обекти на жп превоза, тук-там има мирни шествия и бдения. Ще се проверява по кое време е била ремонтирана линията, за какво ръчно се ръководи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР