Нивото на Дунав достигна своя пик заради обилните валежи в

...
Нивото на Дунав достигна своя пик заради обилните валежи в
Коментари Харесай

Нивото на река Дунав. Има ли опасност заради дъждовете

Нивото на Дунав доближи своя пик поради изобилните превалявания в Европа. В Будапеща реката прелива. В българския сектор Агенцията за изследване и поддържане на Дунав непрекъснато следи равнището и сме надалеч от такава заплаха.

Таблото край един от понтоните на Дунав тази заран демонстрира, че най-високото равнище на реката в българския сектор е край Лом - 86 см, което не е нещо изключително за сезона. При Русе е равнището е към 24 см над условната кота 0, под която корабите към този момент не могат да плават.

В българския сектор на Дунав заплаха от високи води има напролет поради изобилното снеготопене, комбинирано с дъждове. В момента въобще не можем да приказваме за заплаха от заливане на българските крайбрежия, изясни инж. Ивелин Занев, шеф на Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на река Дунав ".

Допреди 3 дни говорихме за сериозно ниски водни стоежи, за заплаха от блокиране на корабоплаването и други такива фактори. В горното и в междинното сечение спецификата на реката е, че там крайбрежията са много по-тесни. За съпоставяне можем единствено да кажем, че в случай че в австрийския сектор приблизително сечението сред двата бряга е към 400 метра, тук, в нашия сектор, имаме региони, където дистанцията сред българския и румънския бряг е до километър, километър и 200 метра, което допуска благоприятни условия за вдишване на по-големи водни количества.

Има 19 хидрометрични станции в градовете в Северна България, около които минава Дунав. Те регистрират водното равнище на всеки 15 минути, като информацията се предава на регионалните шефове, на пожарната и всички заинтригувани институции.

Откакто се води статистика, най-високото равнище при Русе беше през 2006 година, месец април. Тогава беше +908. Само за съпоставяне, в този момент сме на към плюс 30. Трябва да пристигна 9 метра дирек, с цел да сътвори някаква заплаха. Както виждате, разликата е голяма и за благополучие при нас нещата са сложени по различен метод, сподели още инж. Занев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР