Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо

...
Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо
Коментари Харесай

Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от ЕС

Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в съпоставяне със страните от Европейски Съюз. Това сподели доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) по време на кръгла маса " Здравето на българите през 21 век – трендове и провокации ". Дискусията е проведена от НЦОЗА под патронажа на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Детската смъртност в България е 6,5 на 1000 живородени деца, до момента в който в Европейски Съюз е 3,6 на 1000 живородени. По думите му раждаемостта в страната ни понижава, а общата смъртност е много отрицателен индикатор.

В Европейски Съюз индикаторът за обща смъртност е доста по-нисък, добави още Хинков. Най-голям % за смъртността е обвързван с заболявания на кръвообращението. България е на 9-о място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене измежду дамите е на 12-о място.

Естественият приръст бележи все по-голям спад и България последователно губи своето население, само че има трайна наклонност за повишение на междинната дълготрайност на живота.

В интервала 2001 – 2015 год. разноските за опазване на здравето нарастват с 450 %, като най-вече средства се отделят за болнична помощ и медикаменти за домашно лекуване. Динамиката на здравно-демографските индикатори обаче не се трансформира изключително, а аргументите за това са незадоволителната успеваемост на здравната система, лечебният развой е фрагментиран, а финансирането не е обвързано с показаните резултати.

Оптимизирането на успеваемостта на здравните запаси е предизвикателство пред системата, сподели още Хинков и акцентира, че лекарите са доста добре подготвени и демонстрират високо равнище на професионализъм. Българинът не цени здравето си, установи Хинков

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР