Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски

...
Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски
Коментари Харесай

Прогноза: Очаква се половин България да бъде засегната от сериозни засушавания

Нивата на водите във всички реки у нас са по-ниски поради сухото време това лято. Информацията е на хидролозите, съгласно които по-малките реки на доста места са съвсем пресъхнали в горните си течения. Според отчет на Организация на обединените нации се чака половин България да бъде наранена от съществени засушавания през идващите години, предава Българска национална телевизия.

Това лято е относително изсъхнало, споделят метеоролозите. Крайната преценка ще е ясна откакто свършат летните месеци.

" В България сходно на огромна част от Централна и Западна Европа има съществени индикации за суша. През миналия юли в по-голямата част от страната преваляванията са били под междинна норма за месеца, изчислена за последните 10 години.

Най-големи засушавания има в цялата Дунавска низина, в по-голямата част от Горнотракийската равнина и изключително в централните елементи на Източна България.

През юли в тези региони преваляванията са били минимум и са достигнали едвам 20 на 100 от валежната норма за месеца. ", споделя доцент Христо Червенков от секция " Климатология " - Национален институт по метеорология и хидрология.

Близо половината страни от Евросъюза страдат от суша, която затруднява селското стопанство, производството на сила и водоснабдяването, сочат данни на изследователския център на Европейската комисия.

А прогнозата на интернационалните специалисти е, че световното стопляне и промените в климата през идващите години ще доведат до все по - интензивни и по-продължителни засушавания.

Според отчет на Организация на обединените нации през идващите години България ще е измежду най-засегнатите от засушавания страни в света.

Ако се допусне утежняване на климата в по-дългосрочен проект, специалистите предизвестяват, че сушата ще засегне повече хора в сравнение с която и да е пандемия. С други думи, тя ще се трансформира в последваща пандемия като, за жалост, за нея няма да има ваксина, която да я излекува.

Според отчета поради задаващата се суша все по-голяма част от хората ще живеят в стрес, защото в избрани интервали търсенето на вода надалеч ще надвишава предлагането.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР