Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега с в плато

...
Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега с в плато
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, предстои спад

" Нивата на инфлацията доближиха своя пик, в този момент с в плато и следва спад ".Това съобщи пред БТВ служебният министър-председател Гълъб Донев ден преди откриването на първото съвещание на 48-ото Народно заседание.

" Политиките, които са организират, са на база заложените в бюджета от постоянното държавно управление. Служебното държавно управление няма виновност за това дали дългът скача, лихвените проценти се повишават, или инфлацията се повишава или спада. Това, което служебното държавно управление направи, е да успокои темпа на повишаване на инфлацията ", акцентира той.

Според него напъните на служебния кабинет и на министъра на районното развиване арх. Иван Шишков са довели до стартирането на газовата връзка с Гърция на 1 октомври и добави, че това е главната причина за спада в цената на синьото гориво.

" Това е резултат от напъните и транспарантните процедури за доставка на природен газ. Всички участници ни дават по-евтини цени. Цената на газа пада с малко в международен мащаб, а при нас - в пъти. Трябва да се работи, а освен да се приказва ", безапелационен е той.

Служебното държавно управление имаше ролята да вкара страната в контрола на границата на " Капитан Андреево ". Ако страната не беше влезнала в своите пълномощия, щяхме да имаме проблем с влизането в Шенген. Служебното държавно управление сподели по какъв начин се работи, а освен да се приказва ", изясни служебният министър председател.

Проблемът с Капитан Андреево беше посочен още предходната година, добави той.

" Още през 2011 година България е оповестила подготвеност за влизане в Шенген. Днес Европейският парламент предложи на Европейския съвет да вземе решение за участието на България и Румъния. Сега топката е при политиците. Има песимистично настроени водачи в Европейски Съюз, които трансферират решението поради вътрешната политика ", уточни Донев.

" Остатъчният запас на изтребителите МиГ-29 не може да обезпечи времето сред 2023 година и 2025 година, когато ще дойдат първите Ф-16. Трябва да осигурим защитата и по тази причина изпратихме питане за изтребители втора употреба ", разяснява Донев.

Според служебния министър председател нямаме задоволително годно оръжие, което да предоставим на Украйна и посочи, че с цел да се изпрати, незабавно по-късно би трябвало да бройките да се попълнят. Министър-председателят акцентира, че опасност към страната ни поради войната в Украйна сега няма.

В умозаключение министър председателят добави, че за първи път поръчителите на купените гласове на изборите на 2 октомври, а освен купувачите ще бъдат с повдигнати обвиняване за нарушение на изборните права.

Според Донев изборите са били почтени и изрази вяра да не стават чести.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР