Нито службите за сигурност, нито финансовите и енергийни агенции проверяват

...
Нито службите за сигурност, нито финансовите и енергийни агенции проверяват
Коментари Харесай

Върбакова разкри откъде идват атаките срещу нея

Нито службите за сигурност, нито финансовите и енергийни организации ревизират към днешна дата договорката сред ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Това стана ясно по време на взаимното съвещание на комисията по енергетика и комисията за надзор над службите за сигурност в Народното събрание. Причината е, че те не могат да ревизират нищо, до момента в който договорката не е завършила.

В началото на съвещанието Гинка Върбакова изясни пред народните представители, че договорката била транспарантна и без присъединяване на офшорки.

" Свидетели сме на един политически и стопански шантаж, целящ прекъсването на законова договорка ", оплака се в препълнената зала Гинка Върбакова. На съвещанието участваха представители на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно контролиране, Комисията за финансов контрол, Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, Държавната организация " Национална сигурност " и Държавната организация " Разузнаване ".

Сделката сред " Инерком България " и ЧЕЗ е транспарантна и няма място за обвинявания в машинация. Това разгласи притежателят на " Инерком " Гинка Върбакова по време на чуване в Народното събрание.

" Атаките против нас са поради стопански ползи на към този момент отпаднали от договарянията претенденти, които не желаят почтени надпревари, конкурентни оферти и законосъобразни дейности, с цел да получат и сключат тази договорка. Те желаят да завоюват по длъжностен ред, подмолно, посредством оказване на политически напън както върху нас, по този начин и върху сдружението продавач - ЧЕЗ, изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени неистини и клевети. Ние и нашата компания " Инерком " бяхме набедени за неприятните в една политическа и икономическа режисура. Това е сюжет, в който изрично отхвърляме да участваме ", сподели Върбакова.

Шефът на разузнаването Драгомир Димитров, сподели, че от 2010 година разполагали с оперативна информация и първични сигнали за планове от страна на ЧЕЗ за пласиране на активите в у нас.

" От 2010 година разполагаме с оперативна информация и първични сигнали за планове от страна на ЧЕЗ за пласиране на активите в България. Според нашите данни желанията за продажба на ЧЕЗ в България датират от месец май 2010 година, като същите се обосновават с цялостна преценка на капиталовата политика на компанията, като се преглежда вероятно отдръпване на компанията и от други европейски пазари. Конкретно в България от ЧЕЗ са били обезпокоени от желанията на българските управляващи за преразглеждане на връзките си с всички ЕРП-та, функциониращи в страната. Към този миг - приказвам за 2010 година, са водени договаряния с няколко компании. Най-сериозни са били с " Енерго Про ", само че компанията не е показала интерес към продажба. Според наши данни от първото полугодие на 2012 година интерес за придобиване на ЧЕЗ в България е имал съветски холдинг и американска компания. Няма да оповестявам имената на фирмите. В най-напреднала фаза са били диалозите с следен от съветската страна и Газпром съветски холдинг, който се е отказал по стопански аргументи. Първоначално оповестената цена на ЧЕЗ е била в размер на 240 млн. евро, само че съгласно оценки на експерти по наши данни в сектора чехите са имали подготвеност за отстъпка в цената до равнище 200 млн. евро или в пролонгация заплащането на част от сумите до интервал от 2 до 3 години. Придобитите данни в интервала 2010-2012 година са предоставени на способените държавни институции ", сподели Димитров.

„ Нито един лев от Българската банка за развиване не е зает със договорката за ЧЕЗ “, сподели главеният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев.

Източник - Дарик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР