Нито Русия, нито Украйна са способни на голям пробив в

...
Нито Русия, нито Украйна са способни на голям пробив в
Коментари Харесай

Зам.-генералният секретар на НАТО: Русия и Украйна не са способни на голям пробив в сраженията

Нито Русия, нито Украйна са способни на огромен пробив в сраженията, съобщи заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в изявление пред комисията на Европейския парламент по външни работи. По неговите думи НАТО може да помогне за поддръжката на морския кулоар за експорт на украинско зърно покрай крайбрежията на България и Румъния.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12669
Черно море, Западните Балканите и Адриатика са общо стратегическо поле, от стратегически интерес за НАТО. Черно море е комплицирано поради географията и районния баланс на силите. Руският черноморски флот мина в скривалище, последната съветска фрегата бе торпилирана от украинците в езеро зад Крим. Може би сбъркахме и бяхме прекомерно огромни оптимисти в упованията си за опциите на украинците да подхващат контранастъпление, само че в този момент изпадаме в свръхпесимизъм. Има прогрес и не би трябвало да бъдем огромни песимисти, прикани Джоана.

По мотив идните избори в Северна Македония той изрази опасения от разпространяването на дезинформация и хибридни действия. Това ни тревожи доста, виждаме задействане на локални и съветски играчи, сподели Джоана. Нестабилността на Западните Балкани не е рискова, само че постоянно може да пламне искра, добави той.

Според него може да се чака Русия посредством подставени играчи да се опита да попречва опитите за ускорение на пътя на страните от района към Европейски Съюз. По неговите думи европейското бъдеще на този район е от изключителна значимост за алианса.

Джоана добави, че предстоят президентски избори в Молдова. Очакваме Русия да работи против прозападното държавно управление в Кишинев, сподели той. Джоана заяви, че НАТО и Европейската комисия ще открият взаимно център за противопоставяне на дезинформацията в Молдова.

По мотив " изявления на политици " от последните дни Джоана уточни, че страните от НАТО напредват към постигането на задачата за военни разноски, равни на два % от техния Брутният вътрешен продукт. По неговите думи до неотдавна едвам девет страни са покривали тази цел, а към този момент техният брой доближава 20 от 31 съдружници. Държавите в НАТО поставят старания, заключи той.

Работим с украинците като с равни, сподели Джоана. По неговите думи присъединението на Финландия и предстоящото влизане на Швеция в НАТО е голям стратегически неуспех за Русия, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР