Нито правителството на Бойко Борисов, нито правителствата на Радев се

...
Нито правителството на Бойко Борисов, нито правителствата на Радев се
Коментари Харесай

Иван Костов: Политиците управляват Covid-кризата със зловреден популизъм

Нито държавното управление на Бойко Борисов, нито държавните управления на Радев се оправят с епидемията. България се намира във фаза на мощно ускорено разпространяване на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски провали и заплашва да направи неспособна болничната система да одобри бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна ". Това разяснява някогашният министър председател Иван Костов в петък пред БНР-

“В плен сме на злотворен популизъм, популистки синдром на политическото мислене и деяние, което го кара да е подчинено напълно на пристрастеностите, възбудите на хората “, съобщи Костов.

По думите му лявата социално-либерална политика на предходното постоянно и на сегашното служебно държавно управление не приема да бъдат лимитирани персоналните права и свободи на хората, макар че това става с цената на толкоз огромна загуба на човешки живот .

Той даде като образец министъра на образованието в служебния кабинет Николай Денков, който преди ден съобщи, че няма да допусне наложителна имунизация в учебно заведение, до момента в който е министър. Според Костов Денков е ляв обществен либерал и по тази причина не би разрешил наложителна имунизация, тъй като това опонира на неговата ценностна визия.

Оттам произтича и побългаряването на цифровия европейски документ с изключенията, които вкараха, че единствено една доза ще важи като документ, разяснява Костов.

Той даде образец, че държавните управления на Борис Джонсън (Великобритания) и Кириакос Мицотакис (Гърция) постановиха няколкократно крайната мярка - локдаун. “Т е дадоха приоритет на сигурността, на живота на хората пред свободата , каквато е наредбата в дясно-консервативните полезности “, съобщи Костов.

По думите му обстановката у нас е такава, че ръководещите споделят такива леви хрумвания и няма потребност да се питаме за какво не споделят други.

Костов не споделя мнението, че ограниченията са наложени изненадващо от държавното управление, тъй като са ясно написани в противоепидемичния проект. По мотив настояването за оставка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров Костов разяснява: “При пожарно разпространяване на епидемията да искаш да уволниш основния пожарникар е целесъобразно единствено в случай че искаш да предложиш някакви по-силни дейности “.

Питам има ли някой, който желае да се оправи по-добре, предлагайки опция? Има ли подобен, който да седне на този парещ стол? “, съобщи Костов. Той добави, че президентът Радев би трябвало да свика КСНС за епидемията, както предложи Демократична България и на него партиите да заявят ясно какви ограничения оферират те. По думите му, обаче, е необяснимо затварянето на учебните заведения.

Трябваше твърдо да се затвори всичко, с цел да продължат учениците да ходята на учебно заведение “, разяснява той.

" Партиите са обхванати от суматоха и отхвърлят да одобряват, че опция за ограничение на вредите от епидемията в този момент е цялостно затваряне и фрапантни ограничавания ", сподели Костов.

Няма ограничения, които да бъдат посрещнати с овации, в никоя страна , без значение дали са десни или леви. Хората излизат на улицата. Тези, които желаят свободата си и са подготвени по-скоро да умрат за нея, в сравнение с за живота си, излизат и стачкуват “, съобщи Костов.

По думите му без значение какво се приказва от заинтригувани страни мащабите на тази вълна още не са достигнали тези на предходната . Костов даде образец, че в този момент по-малко хора са в болница и интензивни отделения, само че мрачният връх на умрелите е приближен. “Мрачните върхове до момента се държат от последното постоянно, а не от служебното държавно управление. България е на трето място в Европа по умряли от ковид на 1 млн. души след Босна и Херцеговина и Северна Македония и на четвърто място в света. Но по изключителна смъртност – разликата сред регистрираната седмична смъртност и нормалната за страната – на 20 октомври сп. “Икономист “ ни класира преди всичко в света пред Перу “, уточни Костов.

Ако ограниченията се приложат, би трябвало да стигнем върха на вълната и да стартираме да слизаме надолу. Ако това не се случи, би трябвало да вървим да гласуваме в изискванията на висока епидемиологична вълна, разяснява още Костов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР