Нито пък демократично е поведението на искащата властта БСП. Поредното

...
Нито пък демократично е поведението на искащата властта БСП. Поредното
Коментари Харесай

БСП срещу БСП?! Не, не е шизофренично

Нито пък демократично е държанието на искащата властта Българска социалистическа партия. Поредното доказателство за това е абсурдът, разгласен от опозиционери на лидерката Корнелия Нинова, за насилствената промяна на основния редактор на партийния вестник „ Дума”. Смяната бе осъществена жестоко и под едноличната диктовка на председателката. Това няма нищо общо с никаква народна власт. „ Ние не просто тъпчем на едно място, ние затъваме все повече”, показа пред „ Новини.бг.” един от знаковите социалисти Атанас Мерджанов.

„ 50 знакови червени имена нападнаха решението на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия да смени основния редактор на партийния вестник "Дума ". Документът, квалифициран от евродепутата Георги Пирински и журналистката Велислава Дърева, е подписан от 50 души - все членове на Националния съвет на партията. Той е бил разпратен до всички над 180 членове на пленума.

След Георги Пирински и известната дисидентка и журналистка Велислава Дърева, подписи под документа са поставили Красимир Янков, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Емил Райнов, Михаил Миков, Румен Гечев, Георги Гергов, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Ангел Найденов, Петър Мутафчиев и още известни партийни имена. Подкрепен е и от леви интелектуалци като Анжел Вагенщайн, проф. Андрей Пантев, проф. Чавдар Добрев и др.”.

За какво става въпрос?

Отпорът на дългогодишните деятели в соцсредите и държавното ръководство в направения документ, е поради назначението в края на предишния политически сезон на нов и.д. основен редактор на „ Дума” Йордан Мичев. В последните години той бе бежанец в Англия, а още по-преди – публицист в сп. „ Тема”. Мичев бе назначен от Изпълнителното бюро за изпълняващ длъжността, тъй като по правилник основният редактор се избира от Националния съвет.

Опозиционерите на Нинова в личната й партия са безапелационни, че тя сама е взела решението да си назначи новия началник на партийния орган. Преди това той се управляваше от Таня Джеджева, която бе отстранена със размах поради публикуването на една фотография, неотговаряща на „ правата” партийна религия.

„ Българска социалистическа партия не може да си разреши да става проводник на порочни практики за нарушение на медийната независимост, които разрушават устоите на демокрацията”, написа в позицията на бунтарите, несъгласни с властническото държание на Нинова. Но най-показателен за неналичието на либералност в Българска социалистическа партия, е фактът, че на пленума на партията в края на септември единствено 22-ма от 90-те присъстващи в залата са подкрепили промяната във вестника.

Демек, правилото на вземането на решения „ изпод нагоре”, с който партията до наскоро парадираше, в този момент е пратен по дяволите. Ето какво показа пред „ Новини.бг.” един от знаковите труженици в партията Атанас Мерджанов:

„ Очевидно толеранса и търпението към едноличното ръководство в партията през последните над 2 години и половина се изчерпаха и недоволството стигна до своя точка на шупване. За нас, тези 50 души, е недопустимо Българска социалистическа партия да не е демократична партия, да няма полемики, разнообразни отзиви и консенсус. Който си е представял, че може да потъпка всичко това, доста се е объркал. Още повече, когато това се прави от водача на партията. Ние ще продължим да отстояваме своята позиция. Ние сме дейни представители на Националния съвет, хора сме с въздействие и позиции, които сме дали своя сериозен принос за развиването на партията. Нашите старания ще продължат за нормализирането на Българска социалистическа партия. Първо, в границите на нашите вътрешно партийни органи като Национален съвет и конгрес. Второ, за нормализиране на държанието на групата в Народното събрание. Това, което Нинова постанова като държание и жанр, мощно ни отдалечава от управническия жанр на партията, която до наскоро бе мощна, съвременна политическа мощ. Този човек – Нинова, не предстои на корекции и това се вижда. Ние не просто тъпчем на едно място, ние затъваме от ден на ден. Жалко е.”

Е, по-късно признание, човек се пита – може ли водач, който няма визия за личната си партия и полезностите й, да претендира с някаква „ Визия за България”?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР