Нито НОИ, нито работодателите приемат да плащат първите три дни

...
Нито НОИ, нито работодателите приемат да плащат първите три дни
Коментари Харесай

Никой не иска да плаща първите три дни от болничния

Нито Национален осигурителен институт, нито работодателите одобряват да заплащат първите три дни от болничния лист, макар че против тях стоят направени осигуровки. Така поради измамите с подправен отпуск по болест най-вероятно ще страдат всички, в това число и правилните жители. Поради неналичието на единодушие кой да поеме сметката, общественият министър Бисер Петков стартира хрумвания за ограничение на броя на болничните листове, които заплаща работодателят в границите на една година, както и ограничение на периода на отпуска, който може да се дава от персоналния доктор. Това стана ясно от полемиките по време на проведената от АИКБ кръгла маса за дискутиране на вероятните решения за противопоставяне на проблема след като от контрола няма резултат. На нея се видя още, че измежду специалистите и политиците даже няма едно мнение по въпроса има ли фактически проблем с подправени болнични, откакто сме на първите места по заболявания в Европа.

Както е известно, работодателите от години упорстват да се анулира въведеното като краткотрайна мярка изискване те да заплащат първите три дни от болничния. Асоциацията на индустриалния капитал предложи още по-радикално предложение - тези дни да са неплатени, макар че за тях са правени осигуровки. Днес бизнес организацията излезе с компромисен вид болничните да се изплащат по нова скица, като първите два дни са изчаквателни и за сметка на болния, третият и четвъртият да са за сметка на работодателите, а от петия нататък да се поемат от Национален осигурителен институт. Така всички страни ще споделят солидарно отговорността на издадения документ с лъжливо наличие, считат работодателите. Сред осъдените обаче ще са и коректните служащи, които са осигурени за риска краткотрайна неработоспособност и в действителност са заболели.

Социалния министър Бисер Петков акцентира, че решението на този проблем би трябвало да се търси деликатно, с цел да няма незаслужено осъдени хора от сходни крайни решения. Един от вероятните разновидности съгласно него е с понижаване на размера на обещетението за част от интервала на болничния. Той напомни обаче, че такова предложение преди две години бе изрично отхвърлено.

Другият вид, съгласно Петков, е да се понижи продължителността на издадения от общопрактикуващите лекари болничен лист до 14 дни и до 40 дни общо в границите на една календарна година. Възможно е да се върне и съществувало преди в българското законодателство общо ограничаване, съгласно което работодателят поема не повече от 15 дни болнични в границите на годината.

" Не одобрявам първите три дни да се поемат от Национален осигурителен институт – това ще натовари в допълнение държавното публично обезпечаване с близо 200 млн. лева на година ", разяснява шефът на института Ивайло Иванов. Очаквано той е по-склонен да се одобри вид с очаквателен интервал от два или три дни с ангажимента тежките болести да не попадат в този цикъл.

В рамките на една година случаите на злоупотреби по оценка на АИКБ възлизат сред 750 хиляди и 1 млн. случая, като измамите са в основата и на удвоения растеж на болничните в интервала 2013 година и 2018 година, защото броят на наетите не се е нараснал, настояват от организацията. Според ръководителя на организацията Васил Велев законодателството е направено по този начин, че да подтиква всеобщи обири и корупция, а от контрола няма резултат - осъдените през последните три години лекари са единствено 20 при 10 000 отменени болнични листове.

Според ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов казусът в действителност съществува, само че преди да се вземе решение по какъв начин да му се противодейства първо би трябвало да си отговорим дали има връзка сред това, че България е преди всичко в Европейски Съюз по обща смъртност. Статистиката демонстрира, че българското население боледува. Ако пък се потвърди, че дзаден документ е невярно наличие, в Наказателния кодекс е планувано наказване, разяснява депутатът. Според Адемов  на полемика би трябвало да се предложи и вид, сходен на настоящия в Швейцария - при него при положение на нетрудоспособност служащият взима позволение за неявяване в първите дни от работодателя си.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР