Нито Израел, нито Иран искат пълномащабна война. Това каза арабистът

...
Нито Израел, нито Иран искат пълномащабна война. Това каза арабистът
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Нито Израел, нито Иран искат пълномащабна война

Нито Израел, нито Иран желаят пълномащабна война. Това сподели арабистът проф. Владимир Чуков след ескалацията на напрежението сред Израел и Ливан поради ракетен обстрел с 12 жертви, най-вече деца, против футболно игрище на Голанските възвишения.

Израел упрекна Хизбула и нанесе въздушни удари против обекти на проиранската формация в Ливан.

" Нападението в северната част на Голанските възвишения е доста по-сериозен източник на безпокойство. Имам неприятното предусещане, че сега се намираме в един интервал, който доста мощно наподобява на този, който очакваше районът и светът сред Израел и Иран. Те бяха предопределени и сега седим и чакаме какво ще реши Бенямин Нетаняху и Йоав Галант за изстреляната ракета против футболното игрище в Маждал Шамс. Напрежението е голямо. Към това може да прибавим и непремерените приказки на Ердоган, който през вчерашния ден сподели на едно съвещание в град Ризе, че Турция би могла да влезе в Израел, по този начин както е влезнала в Либия и в Нагорни Карабах. Нещо, което възпламени турско-израелските връзки. Имаше реакции от Израел. Външният министър на Израел сподели, че сходно нещо би провокирало ориста на Садам Хюсейн, или пък края на Хитлер във връзка с Ердоган. Ситуацията сега е извънредно рискова. Според множеството специалисти никой не желае война, само че към този момент е ясно, че двете страни не могат да се задоволят с това, което беше досега. Никой не желае да прераства всичко това във война сред Израел и Хизбула, още повече сред Израел и Иран ", сподели проф. Чуков пред Българска национална телевизия.

Според него при нови широкомащабни военни дейности, задачите няма да бъдат единствено военни, а ще бъдат и индустриални инфраструктурни обекти.

" Когато си размениха ударите Израел и хутите, в това време Хизбула изстреля дрон към израелски уреди за извличане на газ. Това даде поръчка, че при съответните широкомащабни военни дейности, няма да бъдат единствено военни дейности, а ще бъдат и индустриални инфраструктурни обекти. Що се отнася до Иран, той сега е в един интервал на преход. Али Хаменей издаде декрет на Масуд Пезешкиан, който занапред би трябвало да прави екип, би трябвало да прави държавно управление и не желае да влиза в такива обстановки ", добави арабистът.

По думите му натискът на интернационалните медиатори, изключително на САЩq е доста мощен, с цел да не се стигне до удари, които да провокират много по-опасни набези от страна на Хизбула.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР