Нито едно нормално човешко същество не е смятало, че в

...
Нито едно нормално човешко същество не е смятало, че в
Коментари Харесай

"Никой не е смятал, че зимата ще се строи": проверяван ли е незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка

Нито едно обикновено човешко създание не е считало, че в зимните месеци там ще се правят строителни действия. С тези думи кметът на столичния регион " Панчарево " Николай Гюров изясни пред Би Ти Ви по какъв начин триетажната постройка в ловно стопанство " Искър ", оповестена предишното лято за противозаконна, продължава да се строи и към този момент е съвсем приключена.

През седмицата по какъв начин строителството не е спряло макар мненията на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) и на " Общински строителен надзор " на Столичната община през август предходната година, че постройката би трябвало да бъде отстранена, тъй като е противозаконна. Тогава обектът беше в стадий приключен недодялан градеж до покрив. Фирмата реализатор на градежа е " Био майнинг " на Румен Гайтански-Вълка. Сега, шест месеца по-късно, същата постройка към този момент е с сложени стени и прозорци, с топлоизолация, а фасадата е с декоративна обшивка.

На 9 март " Дневник " изпрати въпроси до регион " Панчарево " какво става с процедурата за премахването. Ден по-късно от отговорите се разбра, че тъкмо същият ден (9 март) въпросният констативен протокол е изпратен от региона към Дирекция " Общински строителен надзор ". На въпроса за какво не през октомври, а чак през март се праща документите, от регион " Панчарево " обясниха, че е било " належащо да се създадат спомагателни инспекции ".

Пред Би Ти Ви кметът на региона изясни, че на 11 ноември м.г. е формиран проектопротокол, който е разгледал задълбочено. По думите му от него са се появили някои въпроси за уточняване и по тази причина са се наложили спомагателни инспекции.

" Последните 3 седмици ние не сме ходили на терен на инспекция. Нито едно обикновено човешко създание не е считало, че в зимните месеци там ще се правят строителни действия. - Това изрично е нарушаване от страна на строителя ", съобщи Николай Гюров.

Би Ти Ви съумя да се свърже с шефа на Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) - Благоевград, под чието управление е ДЛС " Искър ". Мирослав Джупаров е назначен през декември 2020 година и твърди, че под негово управление в стопанството не се правят никакви ремонтни действия. Той обаче не съумя да изясни по какъв начин постройката е съвсем приключена.

" Това, което се е случило, мога да отдам на самите компании. Те не са от през днешния ден за на следващия ден да си поръчват нещата, може и преди самите инспекции, в това число да са били поръчани или платени самите ремонтни действия ", сподели Мирослав Джупаров.

В началото на август предходната година компанията на Гайтански приключи постройката в недодялан градеж - с покрив и носещи стени. Тогава Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване и на " Демократична България ", сподели във фейсбук за градежа в ловното стопанство и алармира, че е противозаконен. Върховна административна прокуратура разпореди Министерството на земеделието, храните и горите и Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) да извършат инспекция на обекта. С претекста, че обектът не е от тяхна компетентност, тъй като " не е от първа, втора или трета категория ", те го препращат към регион " Панчарево ", в чиято територия е част от ДЛС " Искър ".

Районни инспектори по надзор на строителството посещават обекта на Румен Гайтански-Вълка в държавното ловно стопанство и откриват, че липсва позволение за градеж, утвърден капиталов план, както и строителен контрол на обекта. Дирекция " Общински строителен надзор " дава инструкции на регион " Панчарево " да стартира процедура по унищожаване на постройката по чл.225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). По този текст събарянето би трябвало да е за сметка на компанията строител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР