Нито едно гориво не е по-важно за глобалната икономика от

...
Нито едно гориво не е по-важно за глобалната икономика от
Коментари Харесай

Задава се недостиг на едно от най-важните горива и това може да засегне целия свят

Нито едно гориво не е по-важно за световната стопанска система от дизела. Това гориво задвижва камиони, рейсове, кораби и влакове, машини за строителство, произвеждане и земеделие. Изгаря се и за отопление на жилища. Заради високата цена на природния газ, на някои места дизелът също се употребява за генериране на сила.

През идващите няколко месеца обаче съвсем всеки район на планетата ще бъде изправен пред заплахата от дефицит на дизел, написа Bloomberg. Новината във време, когато свиването на доставките на съвсем всички международни енергийни пазари утежни инфлацията и задуши растежа.

Щетите могат да бъдат в действителност големи, като се отразят безусловно на всичко - от цените на питателните артикули в Съединени американски щати до сметките за отопление на домовете в Европа тази зима.
 Прогнозират дефицит през 2023-а на платина, която в този момент е в остатък
Прогнозират дефицит през 2023-а на този доблестен метал, който в този момент е в остатък

Металът се употребява при производството на конвертори за коли, за бижута и индустриални артикули

В Съединени американски щати запасите от дизелово и отоплително гориво са в най-ниската си точка за това време на годината, съгласно данни за последните четири десетилетия. Северозападна Европа също е изправена пред невисок буфер - прогнозите са запасите да доближат дъно този месец и по-късно да паднат още повече до март, малко след влизането в деяние на глобите, които ще отрежат района от съветските доставки по море.

Глобалните експортни пазари станаха толкоз затегнати, че по-бедните страни като Пакистан са на процедура изхвърлени от тях, като доставчиците не съумяват да резервират задоволително товари, с цел да отговорят на вътрешните потребности на нацията.

Спредовете за горивото се уголемяват както по отношение на суровия нефт и това е знак за това какъв брой стеснен е потенциалът за пречистване. В Северозападна Европа дизеловите фючърси костват към $40 за барел повече от Brent, против петгодишна сезонна норма от единствено $12. Фючърсите за дизел в Ню Йорк с доставка през декември се търгуват с към 12 цента по-високо от тези за януари. Това се съпоставя с награда от по-малко от цент по това време предходната година.

Защо има дефицит?

Основният проблем е, че има огромни ограничавания в международен мащаб във връзка с потенциала за пречистване. Доставките на недопечен нефт към този момент са много лимитирани. Но трудността е доста по-остро, когато става въпрос за превръщането на тази суровина в горива като дизел и бензин. Това частично е функционалност на пандемията, откакто блокировките унищожиха търсенето и принудиха рафинериите да затворят някои от своите минимум печеливши фабрики.

Задаващият се преход от изкопаемите горива също попречи на вложенията в бранша. От 2020 година потенциалът на пречистване в Съединени американски щати се е свил с повече от 1 милион барела дневно. Междувременно в Европа спиранията на корабоплаването и стачките на служащите също засегнаха производството на рафинериите.
 Алтернатива на съветските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия
Алтернатива на съветските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Доставките стартират още тази година

Нещата може да станат доста по-драматични със задаващото се ембарго на Европейския съюз за съветските доставки. Европа разчита повече на дизела от който и да е различен район в света. Приблизително 500 милиона барела годишно се доставят с кораби, като към половината от тях нормално се товарят в съветските пристанища, съгласно данни на Vortexa. Съединени американски щати също стопираха вноса от Русия, която беше огромен снабдител за Източното крайбрежие предходната зима.

От началото на февруари 2023 година глобите на Европейски Съюз ще забранят съветските доставки по море. Тези съветски количества би трябвало по някакъв метод да бъдат сменени, в случай че стопанската система на района желае да продължи да работи, както е през днешния ден. Как и дали ще стане това, към този момент не е ясно.
 Задава се глобален дефицит на основен за нуклеарната медицина материал
Задава се глобален дефицит на основен за нуклеарната медицина материал

Причината е механична нередовност на един от най-големите производители на молибден-99 в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР