Нито една страна не e успяла да изпълни стандарта за

...
Нито една страна не e успяла да изпълни стандарта за
Коментари Харесай

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.


Нито една страна не e съумяла да извърши стандарта за качество на въздуха на Световната здравна организация през 2021 година Това сподели изследване, включващо данните за замърсяването в 6475 града, оповестява " Ройтерс ".

Установено е, че смогът даже се е възстановил в някои райони след постигнатия спад в резултат на пандемията от COVID-19.

След смяна на насоките си предходната година СЗО предлага междинните годишни стойности на фините прахови частици във въздуха, известни като PM2.5, да не надвишават 5 микрограма на пространствен метър, като предизвестява, че даже ниските концентрации водят до обилни опасности за здравето.

Едва 3,4% от изследваните градове обаче дават отговор на стандарта през 2021 година, съгласно данни на швейцарската компания IQAir, която следи качеството на въздуха. В 93 града равнищата на PM2,5 са 10 пъти над целесъобразните.

Има доста страни, които реализират огромни крачки в намаляването (на замърсяването - бел.ред.), съобщи Кристи Шрьодер от IQAir. " Китай стартира с някои доста високи стойности, само че с течение на времето те не престават да понижават. Но има и места в света, където става доста по-зле ".

Общите равнища на замърсяване в Индия се утежниха през предходната година, като Ню Делхи остана най-замърсената столица в света, демонстрират данните. Бангладеш пък, както и година по-рано, беше най-замърсената страна. От своя страна Чад се подреди на второ място, откакто данните за африканската страна бяха включени за първи път в изследването.

По данни на IQAir Китай, който води война със замърсяването от 2014 година, падна до 22-о място в класацията на PM2,5 през 2021 година, по отношение на 14-то място година по-рано, като междинните показания са се подобрили леко през годината до 32,6 микрограма.

Хотан в северозападния район Синдзян беше най-лошо представящият се град в Китай, със междинни показания на PM2,5 над 100 микрограма, значително породени от пясъчни стихии. Той падна на трето място в листата на най-замърсените градове в света, откакто беше изпреварен от Бхивади и Газиабад - и двата в Индия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР